Πετυχημένη η γιορτή πεπονιού στο Διμήνι Μαγνησίας

Οι τιμές και οι αποδόσεις της φετινής παραγωγής

Με στόχο τη διατήρηση της παράδοσης, αλλά και την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος της περιοχής, ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Διμηνίου και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία τη γιορτή Πεπονιού. Όσοι συμμετείχαν στη γιορτή είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εδέσματα σε τιμές κόστους και φυσικά το γλυκό πεπόνι του χωριού που πρόσφεραν οι ντόπιοι παραγωγοί.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Βαγγέλη Καραγιώργο «στο Διμήνι δραστηριοποιούνται γύρω στους δέκα παραγωγούς πεπονιού, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ιδανικές εδαφολογικές συνθήκες και τα αλμυρά νερά, με τα οποία πετυχαίνουν να παραγάγουν ένα νόστιμο γλυκό προϊόν, το οποίο είναι ανάρπαστο στην ελληνική αγορά».

Όπως εξηγεί, «μία ποσότητα προωθείται στα καταστήματα του Νομού Μαγνησίας και η υπόλοιπη μέσω ιδιωτών εμπόρων, σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Φέτος, δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες (βροχές και καύσωνες) δεν ευνόησαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αυτή τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Η μέση στρεμματική απόδοση κυμάνθηκε σε δύο με τρεις τόνους, ενώ οι τιμές χαρακτηρίζονται χαμηλές.

Στις πρώιμες ποικιλίες, ο παραγωγός πούλησε από 40 έως 80 λεπτά, ενώ στις όψιμες, η συγκομιδή των οποίων θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι προσδοκίες είναι επίσης χαμηλές. Οι έμποροι μιλούν για μειωμένη κατανάλωση, εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής, οπότε καταλαβαίνετε τον προβληματισμό μας. Όπως και να έχει, εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ένα προϊόν το οποίο γνωρίζουμε καλά και το πιστεύουμε».