ΦΙΛ ΧΟΓΚΑΝ, ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να αποφασίσουν αν εφαρμόζεται η επιστήμη ή η πολιτική, όταν πρόκειται για θέματα, όπως οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NPBT), δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Χόγκαν τόνισε: «Νομίζω ότι το 2019 θα είναι μια ευκαιρία για γενικότερο προβληματισμό και θα δούμε ποιες είναι οι νομικές επιλογές στο ανώτατο επίπεδο των κυβερνήσεων σχετικά με το εάν αποδεχόμαστε ή όχι την επιστήμη ως βάση λήψης αποφάσεων για αυτά τα θέματα».

Τον Ιούλιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι οργανισμοί που λαμβάνονται με τεχνική αναπαραγωγής φυτών με μεταλλαξογένεση είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) και πρέπει να εμπίπτουν στην οδηγία για τους ΓΤΟ.

Η εν λόγω απόφαση εξέπληξε τον κλάδο και τους αγρότες της ΕΕ, οι οποίοι έκαναν λόγο για σοβαρό πλήγμα για την καινοτομία στη γεωργία της ΕΕ, προειδοποιώντας για τις οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV για την άποψή του σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο κ. Χόγκαν δήλωσε ότι εξεπλάγην. «Ο επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις, εξετάζει εντατικά αυτό το θέμα για να διαπιστώσει ποιες είναι οι διαθέσιμες νομικές επιλογές. […] Η επόμενη Επιτροπή θα ασχοληθεί με αυτό, προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια είναι τα ακριβή κριτήρια, ώστε να δοθούν εγκρίσεις σε αυτά τα προϊόντα», ανέφερε ο κ. Χόγκαν.