Πιερία: Η μπύρα έχει «Άρωμα Ολύμπου» και είναι φτιαγμένη από χέρια μαθητών

Οι ανήλικοι επιχειρηματίες αναδείχθηκαν στις δέκα μαθητικές ομάδες, που προκρίθηκαν σε πανελλαδικό διαγωνισμό

Στην Πιερία η μπύρα έχει «Άρωμα Ολύμπου» και είναι φτιαγμένη από χέρια μαθητών

Στη Silicon Valley οι ιστορίες επιτυχίας έχουν στο DNA τους τη συγγραφή κώδικα και την υψηλή τεχνολογία. Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην Κονταριώτισσα Πιερίας, η επιχειρηματική ιστορία γράφεται σε ένα σχολικό χημείο με κατσαρόλες και μίξερ…

Την περασμένη σχολική χρονιά, 22 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου του ΓΕΛ Κονταριώτισσας δεν έδιναν ραντεβού κάθε Σάββατο απόγευμα σε κάποιο μπαρ. Διανύοντας –κάποιοι– περισσότερα από 40 χιλιόμετρα, συναντιόνταν στο χημείο του σχολείου. Εκεί, με την παρότρυνση και την καθοδήγηση του καθηγητή Χημείας, Γρηγόρη Καλόμοιρου, γεννήθηκε η εικονική επιχείρηση «Άρωμα Ολύμπου».

Σήμερα, σε μια χρονική συγκυρία που η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ και η αισιοδοξία στα Tάρταρα, οι 22 μαθητές παραδίδουν μαθήματα επιχειρείν, ασχολούμενοι με τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, όπου όμως η μεταποίηση σε τελικό προϊόν με πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία ήταν σχεδόν άγνωστη στις οικογένειές τους, οι 22 μαθητές διδάχθηκαν πώς μια απλή ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε προσοδοφόρα επαγγελματική διέξοδο. Έτσι, κατανόησαν τη χημεία, τη βιολογία και τα οικονομικά, όχι μέσα από τα βιβλία, αλλά μέσα από βιωματική μάθηση.

Από την πλευρά τους, δίδαξαν πώς μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα που η αγροτική παραγωγή παλεύει χρόνια να κερδίσει: την προστιθέμενη αξία της μεταποίησης της παραγωγής. Με πρώτη ύλη την παραγωγή γονιών και συμπολιτών και τη βοήθεια του καθηγητή Γρηγόρη Καλόμοιρου, Χημικού, και της καθηγήτριας Μελιτινής Αμπάδου, Οικονομολόγου, έστησαν τη δική τους επιχείρηση μεταποίησης αγροτικών προϊόντων: λάδι και άλλα προϊόντα του Ολύμπου σε μείγματα αφεψημάτων, μεντοβίνα (κρασί από μέλι), ποιοτική αφιλτράριστη απαστερίωτη μπύρα.

Προτάσεις και e-shop

Σήμερα, η εταιρεία «Άρωμα Ολύμπου» όχι μόνο έχει γίνει ήδη αποδέκτης προτάσεων για τη φιλοξενία κάποιων προϊόντων της στο ράφι του λιανεμπορίου, αλλά λειτουργεί το δικό της e-shop. Μάλιστα, οι ανήλικοι επιχειρηματίες από την Πιερία αναδείχθηκαν στις δέκα μαθητικές ομάδες, που προκρίθηκαν στον πανελλαδικό διαγωνισμό «Καλύτερη εικονική επιχείρηση 2016» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Στην Πιερία η μπύρα έχει «Άρωμα Ολύμπου»  και είναι φτιαγμένη από χέρια μαθητών
Οι 22 μαθητές κατανόησαν τη χημεία, τη βιολογία και τα οικονομικά, όχι μέσα από τα βιβλία, αλλά μέσα από βιωματική μάθηση

«Είναι η ατομική μας απάντηση στο κλίμα της απαισιοδοξίας και της κατήφειας. Σηκωθήκαμε από την πολυθρόνα και αρχίσαμε την προσωπική μας επανάσταση. Δείξαμε στα παιδιά πώς μπορούν με απλά εργαλεία να μετατρέψουν μια ιδέα σε μια κανονική επιχείρηση», σημειώνει μιλώντας στην «ΥΧ» ο καθηγητής Χημείας του ΓΕΛ Κονταριώτισσας, ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Γρηγόρης Καλόμοιρος.

Η «Άρωμα Ολύμπου» μεταποιεί εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, με μια παραγωγική διαδικασία-πρότυπο, που αφήνει μηδαμινά και πλήρως αφομοιώσιμα στη φύση απόβλητα, τα οποία αξιοποιούνται ως φυσικό λίπασμα (compost), ενώ οι καλαίσθητες συσκευασίες είναι από ανακυκλώσιμα υλικά. Πρόσφατα, μάλιστα, χάρη στον Σύλλογο Γονέων και τον Δήμο Δίου Ολύμπου, απέκτησαν το πρώτο μηχάνημα All Grain System και πλέον φτιάχνουν μπύρα κατευθείαν από κριθάρι βυνοποιημένο, ελέγχοντας πλήρως την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Όσο για το επόμενο προϊοντικό βήμα; Φυσικά καλλυντικά, αναψυκτικά και προβιοτικά λέει το μαθητικό business plan.

Υπεραξία για την αγροτική παραγωγή

Στις εύφορες πεδινές εκτάσεις που ποτίζονται από τα νερά του Ολύμπου, οι αγροτικές –κυρίως– οικογένειες των παιδιών καλλιεργούν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Απογοητευμένοι, ωστόσο, από το εισόδημα που αφήνει η πρωτογενής παραγωγή, οι νέοι της γυρίζουν την πλάτη, αναζητώντας μέλλον σε κάποιο αστικό κέντρο ή στο εξωτερικό. «Τα παιδιά έμαθαν να παράγουν προϊόντα και να τα μεταποιούν στο Χημείο του σχολείου. Απέκτησαν επιχειρηματικές δεξιότητες και μπήκαν στην ουσία της επιχειρηματικότητας: να φτιάξουν business plan, να τηρούν βιβλία, να στήσουν ένα e-shop και να δέχονται παραγγελίες», συμπληρώνει ο κ. Καλόμοιρος.

Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές κατάφεραν να γίνουν δάσκαλοι των ίδιων των γονιών τους. Τους έμαθαν πώς τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που παράγουν, με τη βοήθεια της μεταποίησης, μπορούν να παράξουν υπεραξία όχι για τους μεσάζοντες, αλλά για τους ίδιους. «Τα ίδια τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα. Σκέφτονται μεν να σπουδάσουν, αλλά στόχος είναι να ενώσουν τις προσπάθειές τους στη βάση μιας οργανωμένης επιχείρησης. Ήδη, αναζητούν τρόπους να μετατρέψουν την εικονική επιχείρηση σε κανονική εταιρεία», εξηγεί ο κ. Καλόμοιρος.

Στην Πιερία η μπύρα έχει «Άρωμα Ολύμπου»  και είναι φτιαγμένη από χέρια μαθητών

Στο τιμόνι της «Άρωμα Ολύμπου» βρίσκεται πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τις μαθήτριες Φανή Ζιωγάνα, Αναστασία Καραθάνου, Αθανασία Ζιωγάνα, Ράνια Θεοδώρου και Σοφία Καραθάνου. Μέλη της εικονικής επιχείρησης είναι οι Ιωάννα Καρανάτσιου, Χρήστος Φαρφούρης, Κυριάκος Πυριώτης, Ανδριάνα Δροσούνη, Στεριανή – Άννα Παπακώστα, Γιάννα Κοντοκώστα, Έλενα Παπαδοπούλου, Χριστίνα Καρτσαμπά, Σταματία Καρτσαμπά, Ευαγγελία Σκάγια, Τάνια Καλαϊτζή, Κατερίνα Καρακίτσα, Δημήτρης Γάκης, Γιάννης Μπαμπανίκας, Ευαγγελία Τσακνάκη, Θεοδώρα Παπά και Κατερίνα Αναγνωστοπούλου.

  • Νατάσα Φραγκούλη