Πιερία: Πρωτοβουλία εθελοντών για την προστασία του Ολύμπου από τις δασικές πυρκαγιές

Ο λόγος για τη δράση «Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος», στην οποία έχουν συμμετάσχει συνολικά 3.000 οικογένειες
05/08/2024
2' διάβασμα
pieria-protovoulia-ethelonton-gia-tin-prostasia-tou-olybou-apo-tis-dasikes-pyrkagies-328848

Είναι οι άγρυπνοι φρουροί του Ολύμπου και τα «μάτια» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Εδώ και 17 χρόνια, και για 100 ημέρες στη διάρκεια του καλοκαιριού, εθελοντές δασοπροστασίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στη δράση «Χαρίζω μια μέρα από το Καλοκαίρι μου στο Δάσος», που υλοποιεί η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου».

Η ιδέα για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας γεννήθηκε το 2007, όταν η Πελοπόννησος γνώρισε μία από τις καταστροφικότερες και φονικοτέρες πυρκαγιές στην ιστορία της. Αυτή η βιβλική καταστροφή, όπως τη χαρακτηρίζει το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης, Ηλίας Τσολακίδης, κινητοποίησε ανθρώπους στην Πιερία, οι οποίοι ανησύχησαν για τον Όλυμπο και σε συνεργασία με την πυροσβεστική έβαλαν το λιθαράκι τους για την παρατήρηση του βουνού στη διάρκεια του καλοκαιριού. Έτσι, από το 2008 μέχρι σήμερα, περίπου 3.000 οικογένειες έχουν συμμετάσχει στη δράση, η οποία αποτελεί πια θεσμό και μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Το έργο των εθελοντών είναι ανεκτίμητο. «Είναι μια δράση πρόληψης και ευαισθητοποίησης, αφού το 95% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα. Κάθε χρόνο δίνουμε περιστατικά φωτιάς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία τα προλαβαίνει εγκαίρως. Κυριολεκτικά πίνει νερό στο όνομά μας, αφού είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν για 100 ημέρες μέσα στο καλοκαίρι δύο εθελοντικές βάρδιες», τονίζει ο κ. Τσολακίδης.

Τόπος συνάντησης είναι το Παρατηρητήριο στην παραλία της Πλάκας Λιτοχώρου, ενώ οι βάρδιες είναι πεντάωρες. Με ένα ζευγάρι κιάλια παρατηρούν το βουνό και, σε περίπτωση που εντοπίσουν καπνό, καλούν αμέσως το 199, ενημερώνοντας την πυροσβεστική. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται διαδικτυακά και πολύ εύκολα.

Αυτήν τη χρονιά, η δράση ενισχύεται με ανθρώπους και μέσα. «Η προστασία του Ολύμπου θα γίνεται και με δύο σύγχρονα drones που έχουν θερμικές κάμερες, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, έχουν έρθει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 19 εθελοντές από δέκα διαφορετικές χώρες της Ευρώπης για να ξεκινήσουν τις βάρδιές τους έως και τις 9 Σεπτεμβρίου», καταλήγει ο κ. Τσολακίδης.