Πιέζει ο χρόνος για το «7χίλιαρο»: Έως τις 31 Δεκεμβρίου η έγκριση των αιτήσεων στήριξης

Πρώτα θα κλείσουν οι νομικές εκκρεμότητες και μετά η πρόσκληση, λέει το ΥΠΑΑΤ

Στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη του νέου μέτρου του ΠΑΑ 2014-2020, το γνωστό «7χίλιαρο», προχωράει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από απόφαση του ΥΠΑΑΤ. Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας και ανώτατων στελεχών του υπουργείου την περασμένη Δευτέρα, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Με προϋπολογισμό που αναμένεται να αγγίξει περίπου τα 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 εκατ. ευρώ περίπου από τα αδιάθετα κονδύλια του ΠΑΑ 2014-2020 και 20 εκατ. ευρώ εθνική συμμετοχή, το ΥΠΑΑΤ πρέπει να «τρέξει» την πρόσκληση του μέτρου πριν από το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την τροποποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού, οι αιτήσεις στήριξης πρέπει να έχουν εγκριθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσκληση θα έχει δημοσιευτεί νωρίτερα, προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, έως την έγκριση των αιτημάτων. Με βάση αυτές τις εγκριθείσες αιτήσεις θα πραγματοποιηθούν και οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ΕΕ δίνει ένα περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου 2021 για να ολοκληρωθεί η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός επιτρέπει στα κράτη-μέλη, ως έκτακτο μέτρο, να καταβάλουν έως και 7.000 ευρώ στους αγρότες και έως 50.000 ευρώ στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης, της εμπορίας ή της ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων ή βαμβακιού, εκτός των αλιευτικών προϊόντων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λοιπόν, καλείται να στήσει τον μηχανισμό, μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί το μέτρο, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης, αλλά και υπολογισμού της πληρωμής. Στο μεταξύ, η πολιτική ηγεσία καλείται να «κλείσει» τις νομικές εκκρεμότητες, να προχωρήσει στην τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, ώστε να εγκριθεί η μεταφορά των αδιάθετων πόρων του στο νέο μέτρο και να εκδώσει το θεσμικό πλαίσιο και την πρόσκληση του μέτρου.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται –όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «ΥΧ»– να ενταχθούν ως επιλέξιμα τα ακόλουθα προϊόντα: επιτραπέζια ελιά, ντομάτα, πατάτα, πτηνοτροφία, χοιροτροφία, καρπούζι, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προστεθούν και άλλα προϊόντα.