Πήραν «φωτιά» τα καζάνια στον Τύρναβο, ικανοποιητική αναμένεται η παραγωγή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστακτική περίοδος για τους αμβυκούχους του Τυρνάβου, καθώς τα καζάνια πήραν «φωτιά» από τις 15 Οκτωβρίου και θα παραμείνουν ενεργά για δύο μήνες, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι κάθε αμβυκούχος δικαιούται να λειτουργεί τα καζάνια για 7,5 ημέρες, ενώ κάθε διήμερος παραγωγός δικαιούται να παράγει μέχρι 500 λίτρα άνυδρου αποστάγματος, τσίπουρου, δηλαδή, που δεν έχει αραιωθεί. Από το παραγόμενο προϊόν ενός διήμερου παραγωγού τα 50 λίτρα δεν φορολογούνται, καθώς θεωρούνται ποσότητα προς ίδια κατανάλωση.

Ουσιαστικά, με το που τελειώνει ο τρύγος, παίρνουν μπρος τα εκατοντάδες καζάνια της περιοχής. Τα στέμφυλα βράζουν στο καζάνι, οι μεζέδες πάνε και έρχονται και οι μυρωδιές δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Οι περισσότεροι αμβυκούχοι επιλέγουν παραδοσιακά τη διπλή απόσταξη, χρησιμοποιώντας πρώτα το οινόπνευμα και στη συνέχεια τα αρώματα.

Παραγωγή

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και νέο δήμαρχο, Στέλιο Τσικριτζή, «στην επαρχία Τυρνάβου τα ενεργά καζάνια ανέρχονται σε 250 περίπου και 2.000 παραγωγοί ασχολούνται με την παραγωγή του τσίπουρου ή παραδοσιακό απόσταγμα διημέρου, όπως ονομάζεται πλέον το προϊόν. Φέτος, η παραγωγή αναμένεται ικανοποιητική, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, καθώς τα περισσότερα οινοστάφυλα που χτυπήθηκαν από τον περονόσπορο και δεν προωθήθηκαν για την παραγωγή οίνου, βρήκαν διέξοδο στα αποστακτήρια και στο τσίπουρο».

Στον Δήμο Καρδίτσας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αμβυκούχων και Αμπελουργών Ν. Καρδίτσας, κ. Μπράντζο, «η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά πολύ, λόγω της έλλειψης πρώτης ύλης. Στα αποστακτήρια του νομού που λειτουργούν νόμιμα (77 είναι μέλη του συλλόγου), η κίνηση σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένη από 60% έως 80%, δείγμα της ελλιπούς παραγωγής που περιμένουμε φέτος».

Υπαίθρια πανηγύρια

Στο μεταξύ, η διαδικασία βρασίματος των σταφυλιών για την παραγωγή τσίπουρου εξελίσσεται σε ένα μεγάλο υπαίθριο πανηγύρι, μια παραγωγική ιεροτελεστία όπου οι αμβυκούχοι καλούν μεγάλες παρέες για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία, τρώγοντας και χορεύοντας, υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής μουσικής.