«Πήραν» φωτιά τα καζάνια στον Τύρναβο

Παραδοσιακά από τον Οκτώβρη σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στον Νομό Λάρισας και ιδιαίτερα στην επαρχία Τυρνάβου, βράζει ο τόπος. Όχι από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά από τις φωτιές στα καζάνια των αμπελουργών, καθώς ξεκινά η αποστακτική περίοδος και η ιεροτελεστία παραγωγής, η οποία συνοδεύεται από μικρά υπαίθρια πανηγύρια, με νόστιμους μεζέδες και ζωντανή μουσική.

Ουσιαστικά, μόλις τελειώσει ο τρύγος, παίρνουν μπρος δεκάδες καζαναριά, τα στέμφυλα βράζουν στο καζάνι, οι μεζέδες πάνε κι έρχονται… και οι μυρωδιές δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Φέτος, όμως, λόγω κορωνοϊού η τσιπουροκατάσταση θα είναι μετριασμένη. Οι αμβυκούχοι του Τυρνάβου ολοκλήρωσαν την τυπική διαδικασία με τα χαρτιά τους (τελωνείο κ.λπ.) νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και ξεκίνησαν τη διαδικασία της απόσταξης.

Από τα 600 καταγεγραμμένα καζαναριά της επαρχίας Τυρνάβου, τα 400 είναι ενεργά και σε αυτά αναμένεται να βράσουν το επόμενο δίμηνο για τέσσερα διήμερα οι αμβυκούχοι της περιοχής.

Με τη σημερινή νομοθεσία, ξεπεράστηκε το πρόβλημα της μετακίνησης του χύμα τσίπουρου και σε άλλους νομούς, σε ανοξείδωτα ή γυάλινα δοχεία και όχι σε πλαστικά, ενώ ο παραγωγός δύναται να προωθήσει την παραγωγή του στην κάβα. Αυτή, όμως, δεν μπορεί να πουλήσει σε τσιπουράδικο.

Οι περισσότεροι επιλέγουν παραδοσιακά τη διπλή απόσταξη, χρησιμοποιώντας πρώτα το οινόπνευμα και, στη συνέχεια, τα αρώματα. Η τιμή που αναμένεται να πουλήσουν το χύμα τσίπουρο οι Τυρναβίτες θα κυμαίνεται από 5 έως 8 ευρώ το λίτρο.