Πήραν μπροστά τα πατητήρια

Πρόβλημα με τις αδιάθετες ποσότητες κρασιού

Με έντονα τα σημάδια που άφησε και συνεχίζει να αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού, ένα μεγάλο ποσοστό κρασιού εξακολουθεί να βρίσκεται στις δεξαμενές των οινοποιείων, ενώ ξεκίνησε η τρέχουσα περίοδος του τρύγου για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Αρχής γενομένης από τις λευκές ποικιλίες, η πρώτη εικόνα της παραγωγής είναι θετική. Αν και οι τελευταίες βροχοπτώσεις άφησαν το δικό τους αποτύπωμα, οι αμπελουργοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις ημέρες του καλοκαιριού, ώστε να ολοκληρωθεί ο τρύγος.

Με τρεις ποικιλίες κρασιού ξεκίνησε για φέτος τον τρύγο ο Μάκης Καραγιώργος, παραγωγός και οινοποιός από την Αταλάντη Λοκρίδας. «Ξεκίνησα τον τρύγο με τις ποικιλίες Σοβινιόν, Μαλαγουζιά και Σαρντονέ. Μετά τις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσουμε και τις κόκκινες ποικιλίες. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζει η παραγωγή είναι πολύ καλή και η ποιότητα εξαιρετικά άριστη», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταποίησης του σταφυλιού, ο κ. Καραγιώργος ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος, καθώς η μέχρι τώρα εικόνα που υπάρχει από τον κλάδο της οινοποίησης είναι η διστακτικότητα για την αγορά προϊόντος, λόγω των αποθεμάτων που υπάρχουν στις δεξαμενές.

Δυσκολίες για Ροδίτη και Σαββατιανό

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Γιώργου Κατσαντώνη, αμπελουργού από την Ελάτεια Λοκρίδας. «Αρχίσαμε τον τρύγο με τις ποικιλίες Μαλαγουζιά και Σαρντονέ, οι οποίες δεν δείχνουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διάθεσης. Το πρόβλημα θα προκύψει στον Ροδίτη και στο Σαββατιανό, όπου λόγω αποθεμάτων και υψηλής παραγωγής, οι οινοποιοί θα το σκεφτούν σοβαρά αν θα αγοράσουν». Δίνοντας μία εικόνα των περσινών τιμών, ο κ. Κατσαντώνης είπε ότι οι κόκκινες ποικιλίες κινήθηκαν στα 40 με 50 λεπτά το κιλό, η ποικιλία Σοβινιόν στα 60 λεπτά, ενώ ο Ροδίτης και το Σαββατιανό από 27 μέχρι 32 λεπτά το κιλό.

Το άσχημο σενάριο

Μπορεί η χρονιά να έχει καλές αποδόσεις και ποιοτικά ανώτερα σταφύλια, αυτό όμως που βλέπει ο Γιώργος Παπουτσής, παραγωγός, γεωπόνος και οινοποιός, είναι μια δύσκολη χρονιά. «Το γεγονός ότι υπάρχουν αποθέματα από πέρυσι, απλήρωτοι αμπελουργοί για έναν χρόνο, μειωμένες εξαγωγές σε μεγάλο ποσοστό και μικρή αποτελεσματικότητα από τον πράσινο τρύγο, όπως και από την απόσταξη κρίσης, δεν προδιαγράφουν ένα αισιόδοξο σενάριο για την επόμενη μέρα», σημειώνει.

Εστιάζοντας στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Παπουτσής κάνει λόγο για μία καλή χρονιά: «Ακόμα και οι τελευταίες βροχές που έπεσαν ήταν ευεργετικές για τις όψιμες ποικιλίες στο τραπέζι». Περιγράφοντας την εικόνα της συλλογής από την ποικιλία Σαρντονέ, ο ίδιος τονίζει ότι «η στρεμματική απόδοση σε σύγκριση με την περσινή ήταν πολύ καλύτερη, από τα 700 κιλά το στρέμμα ξεπέρασα τα 900».

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο τρύγος στη Βοιωτία

Για όψιμη χρόνια στα Βάγια Βοιωτίας κάνει λόγο ο Παναγιώτης Κατρισιώσης, παραγωγός και οινοποιός από την περιοχή. Όπως αναφέρει, η χρονιά για τα αμπέλια της περιοχής του είναι ιδανική, τόσο από θέμα ποιότητας όσο και από θέμα ποσότητας.

«Οι διαφορές θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας επηρέασαν σημαντικά τη διαμόρφωση της ποιότητας των κρασιών. Το γεγονός ότι δεν είχαμε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης της ρώγας, έδωσε τη δυνατότητα της ομαλής ανάπτυξής της, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα» αναφέρει. Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στα αποθέματα των οινοποιείων: «Λόγω της πανδημίας είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν. Οι τελευταίες αποφάσεις στον τομέα της εστίασης για τη μείωση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων θα καταφέρουν ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στον κλάδο της αμπελουργίας και της οινοποίησης».