Πήρε ΦΕΚ η προκαταβολή σύνταξης, ανοίγει έως τις 10 Μαρτίου η πλατφόρμα

Μέχρι τις 10 Μαρτίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν αγρότες και λοιποί εν αναμονή συνταξιούχοι να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης ενώ το ίδιο δικαίωμα θα έχουν και οι νέοι συνταξιούχοι.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ) και από το υπουργείο Εργασίας προσδιορίζουν ότι η καταβολή θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Σημειωτέον ότι το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τον χρόνο που κατέθεσε ο ασφαλισμένος την αίτηση συνταξιοδότησης. Το ύψος της προκαταβολής ανέρχεται, ανάλογα με την ηλικία και τα έτη ασφάλισης, στα 360 ή στα 384 ευρώ, μπορεί δηλαδή να φτάνει στο 85% μιας μέσης αγροτικής σύνταξης που προσδιορίζεται σήμερα στα 450 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, στο τέλος του 2020 οι εκκρεμότητες για κύρια σύνταξη σε ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ ξεπερνούσαν τις 30.000.

Τα κριτήρια και τα ποσά

Στις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος το ποσό της προκαταβολής διαμορφώνεται σε:

  • 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω.
  • 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.
  • 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.
  • 360 ευρώ, αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.

Στους αιτούντες συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, χορηγείται ως προκαταβολή σύνταξης το ποσό των 384 ευρώ. To ίδιο ποσό προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, λόγω θανάτου, του ασφαλισμένου.

Η προκαταβολή σύνταξης είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τυχόν ποσά από προκαταβολές που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την τροπολογία, μπορούν να παρακρατούνται από τα ποσά που θα τους καταβληθούν στο μέλλον από τον e-ΕΦΚΑ, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών.

Κινδυνεύουν να κοπούν όσοι χρωστούν πάνω από 6.000 ευρώ

Από την προκαταβολή σύνταξης εξαιρούνται όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές το ποσό των οποίων υπερβαίνει «τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για τους ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ, το ανώτατο όριο ασφαλιστικών οφειλών είναι τα 6.000 ευρώ και, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις, για να λάβουν σύνταξη θα πρέπει να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό που υπερβαίνει το όριο αυτό και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο σε έως και 60 δόσεις με αντίστοιχες παρακρατήσεις από την σύνταξή του σε μηνιαία βάση. Επομένως, ένας αγρότης που οφείλει π.χ. 7.000 ευρώ, για να λάβει προκαταβολή σύνταξης (και σύνταξη γενικότερα) θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ 1.000 ευρώ.