Πιθανή αιτία 60.000 αυτοκτονιών η κλιματική αλλαγή

Μεγέθη επιδημίας λαμβάνει το απονενοημένο διάβημα στην Ινδία

Πιθανή αιτία 60.000 αυτοκτονιών η κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως σχετίζεται με περίπου 60.000 αυτοκτονίες Ινδών αγροτών κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με νέα έρευνα που εξετάζει τις επιπτώσεις του φαινομένου στις ευάλωτες κοινωνίες.

Τα στοιχεία της μελέτης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϋ, σκιαγραφούν την ευαισθησία του ινδικού αγροτικού τομέα στην αυξανόμενη θερμοκρασία. Όπως διαπιστώθηκε, η αυξημένη κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου θερμοκρασία σε μια μέση ημέρα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, συνέπεσε με αύξηση του μέσου όρου κρουσμάτων αυτοκτονιών κατά 67. Μάλιστα, σε μια οποιαδήποτε ημέρα που παρατηρήθηκε άνοδος θερμοκρασίας της τάξεως των 5 βαθμών Κελσίου, οι επιπλέον θάνατοι εκτοξεύονταν στους 335.

Τυχόν αυξήσεις της θερμοκρασίας εκτός της καλλιεργητικής περιόδου δεν έδειξαν σημαντική επίδραση στα ποσοστά αυτοκτονιών, υποδηλώνοντας ότι η πίεση στον γεωργικό κλάδο ήταν πράγματι η αιτία της αύξησής τους. Ακόμη, η αύξηση των βροχοπτώσεων κατά μόλις 1 εκατοστό ετησίως συνδέθηκε με μια μέση πτώση του ποσοστού των κρουσμάτων κατά 7%. Τόσο ευεργετική ήταν η ισχυρή βροχόπτωση, που τα ποσοστά αυτοκτονίας περιορίζονταν σε χαμηλότερα επίπεδα για την επόμενη διετία.

Οι αυτοκτονίες σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας μειώθηκαν πέρυσι, όμως εξακολουθούν να παραμένουν σε επίπεδα επιδημίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι φέτος, που η ξηρασία χτύπησε μια από τις πολυπληθέστερες πολιτείες της χώρας, τη Μαχαράστρα, οι αναφορές αυτοκτονιών αγροτών κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους έφτασαν τις 852. Τα τελευταία 30 χρόνια, η μελέτη εκτιμά ότι συνολικά 59.300 αυτοκτονίες στον αγροτικό τομέα θα μπορούσαν να αποδοθούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, πέρυσι η ινδική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τις απώλειες συγκομιδής, προκειμένου να μειώσει κατά το ήμισυ τις αυτοκτονίες των αγροτών.

Η μάστιγα των αυτοκτονιών στον αγροτικό τομέα δεν κάνει διακρίσεις, ούτε χτυπά αποκλειστικά αναπτυσσόμενες κοινωνίες. Πρόσφατα, η πληγείσα από ξηρασία καναδική επαρχία του Σασκατσεουάν κλονίστηκε από μια νέα αυτοκτονία καλλιεργητή, η οποία πυροδότησε συζήτηση για το μέγεθος της πίεσης που βιώνουν οι παραγωγοί. Το σίγουρο είναι ότι, με τις απρόβλεπτες ανωμαλίες στο κλίμα να έχουν μετατραπεί σε μόνιμο πονοκέφαλο, η αναγκαιότητα παροχών ψυχολογικής υποστήριξης στον αγροτικό τομέα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.