Οι «συμβατικοί» αγρότες καλούνται να εναρμονίζονται συνεχώς με ολοένα και πιο απαιτητικά περιβαλλοντικά μέτρα, την ώρα που οι τιμές στην παγκόσμια αγορά είναι καθηλωμένες, ο ανταγωνισμός με τα άλλα κράτη-μέλη γίνεται εντονότερος και το κόστος παραγωγής τους αυξάνεται.

Με την έλευση της νέας ΚΑΠ, που από το 2021 θα συνδέει τις άμεσες ενισχύσεις με τους περιβαλλοντικούς στόχους του κάθε κράτους-μέλους, η πλειονότητα των συμβατικών Γερμανών αγροτών προετοιμάζεται να βαρέσει κανόνι.

«Πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση, με μόνο όπλο την ελπίδα», τονίζει στη Euractiv ο Γερμανός αγρότης Μπέντζαμιν Μάισε. «Η φάρμα μου άντεξε τρεις κρίσεις στο γάλα τα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν ξέρω πόσο ακόμα θα κρατήσει», αναφέρει. Εκτρέφει περίπου 700 αγελάδες, 20.000 κότες αβγοπαραγωγής και καλλιεργεί 35.000 στρέμματα.

Το πλαφόν της νέας ΚΑΠ θα είναι καταστροφικό για τον Μπέντζαμιν, καθώς, όπως και σχεδόν όλοι οι αγρότες της Γερμανίας, εξαρτάται από τις άμεσες πληρωμές των Βρυξελλών για την επιβίωσή του. Κανένας αγρότης δεν άντεξε πολύ καιρό μόνο με τα έσοδα της παραγωγής του.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τις άμεσες ενισχύσεις», δηλώνει. Στην περίπτωση που, όπως προτείνει η Κομισιόν, το κόστος στελέχωσης της φάρμας δεν μετρηθεί ξεχωριστά, «τότε θα πρέπει να δηλώσω πτώχευση την ημέρα που θα ψηφιστεί η νέα ΚΑΠ».

Το αν τελικά θα εφαρμοστεί πλαφόν παραμένει αβέβαιο. Ο νεοεκλεγείς επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, στηρίζει αυτή την ιδέα, όμως κάποιοι υπουργοί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένουν σταθεροί στην άποψη των πληρωμών άνευ ορίων.