Πλήρης καθετοποίηση της αμυγδαλοπαραγωγής από Συκουριώτες αγρότες

Πλήρης καθετοποίηση της αμυγδαλοπαραγωγής από Συκουριώτες αγρότες

Το αμύγδαλο στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου στον Δήμο Τεμπών αποτελεί τη βασική καλλιέργεια της περιοχής, με την οποία ασχολείται η πλειονότητα των παραγωγών, είτε αποκλειστικά, είτε επικουρικά. Ανάμεσά τους και μία άτυπη ομάδα παραγωγών, η οποία έχει προχωρήσει με δικά της έξοδα σε πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής.

Ο επικεφαλής αυτής της ομάδας, Κώστας Μητροδήμος, μιλάει στην «ΥΧ» για τη λεγόμενη «κυκλική οικονομία» που εφαρμόζεται στην καλλιέργεια. «Η συνεργασία των παραγωγών εκτείνεται σε περίπου 500 στρέμματα, στην ευρύτερη περιοχή της Όσσας Συκουρίου. Στόχος μας είναι, κατ’ αρχάς, το ποιοτικό αμύγδαλο και, εν συνεχεία, η πλήρης αξιοποίηση των υποπροϊόντων του. Το αμύγδαλό μας προωθείται στην αγορά πάντα ολόκληρο. Το πουλάμε σε εγχώρια σούπερ μάρκετ και σε delicatessen του εξωτερικού, για παράδειγμα σε Ελβετία και Ισραήλ.

Διαθέτουμε δικό μας σπαστήριο, όπου και το ψήνουμε. Έχει δυνατότητα θραύσης 20 τόνων ημερησίως, ενώ επεξεργαζόμαστε και την αμυγδαλόψυχα. Στις περιπτώσεις που το αμύγδαλο είναι κομμένο σε φέτες ή σπασμένο, τότε το προωθούμε για παραγωγή κρέμας αμυγδάλου με ταχίνι και αμυγδαλοβούτυρο ή ακόμη -μετά από κατάλληλη επεξεργασία- σε αλεύρι αμυγδάλου, το οποίο γίνεται ανάρπαστο στο εξωτερικό. Η εμπορική ονομασία των προϊόντων μας είναι Almonds nuts».

Υποπροϊόντα

Σχετικά με την αξιοποίηση των υπόλοιπων υποπροϊόντων του αμυγδάλου, ο κ. Μητροδήμος τονίζει πως τα τσόφλια χρησιμοποιούνται ως μέσο θέρμανσης στους καυστήρες των νοικοκυριών της περιοχής. «Ακόμη και τα κλαδιά του δέντρου, μετά το πέρας της συγκομιδής, αφού τα μαζεύουμε στη μέση του χωραφιού με τον θρυμματιστή τα κάνουμε πριονίδι, τα συλλέγουμε σε μεγάλους σάκους, τα αποθηκεύουμε για να στεγνώσουν, ώστε να γίνουν πέλλετ», εξηγεί.

Η λίπανση γίνεται με όλους τους σύγχρονους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής. «Για παράδειγμα, ρίχνουμε άζωτο από ουρία φαρμακευτική που αγοράζουμε από αμερικανική εταιρεία και φώσφορο ανάλογο με αυτό της οδοντόκρεμας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Συκουριώτης παραγωγός.

Ο κ. Μητροδήμος αναφέρεται, επίσης, στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας οργανωμένης Ομάδας Παραγωγών στην περιοχή του Δήμου Τεμπών και απευθύνει εκ νέου κάλεσμα στους αμυγδαλοπαραγωγούς να το τολμήσουν. Ακόμη, ζητά από την πολιτεία να είναι συνεπής στις πληρωμές.