Πληρωμές – Κορωνοενισχύσεις: «Μποναμάς» για γερά νεύρα ο απολογισμός

Με απρόοπτα, διαμαρτυρίες και πολιτικές αντιπαραθέσεις σημαδεύτηκε το μπαράζ πληρωμών των τελευταίων ημερών, αν και καταβλήθηκαν συνολικά περίπου 1,2 εκατ. ευρώ, για άμεσες ενισχύσεις, Εξισωτική, κορωνοενισχύσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Άμεσες ενισχύσεις

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου με την πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων έτους 2020, καθώς καταβλήθηκαν το 90% επί του συνόλου της Βασικής Ενίσχυσης, το 95% του Πρασινίσματος και το 90% της Ενίσχυσης για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας. Το ρεπορτάζ της «ΥΧ» την επόμενη ημέρα, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, για επικείμενη πληρωμή του υπόλοιπου 7% της Βασικής Ενίσχυσης επαληθεύτηκε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε πράγματι το υπόλοιπο 7%, δηλαδή περίπου 70 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς.

Η βασική ενίσχυση, ύψους περίπου 290 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκε σε 599.646 δικαιούχους, αντιστοιχεί πλέον σε ποσοστό 97% του συνολικού δικαιούμενου ποσού. Στο εν λόγω ποσό συμπεριλαμβάνονται περίπου 40 εκατ. ευρώ, που αφορούν χορήγηση δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος. Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί ανέρχεται στο ποσό των περίπου 989 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα χρήματα των άμεσων ενισχύσεων έτους 2020, δηλαδή το υπόλοιπο 3% της Βασικής, το 5% του Πρασινίσματος και το 10% της Ενίσχυσης για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας θα καταβληθούν σε επόμενη πληρωμή κατά τη νέα χρονιά και μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων.

Αιτίες

Τι συνέβη; Εφαρμόστηκε παρακράτηση ποσοστού 2,9%, λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας [για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ, βάσει του Καν. (ΕΕ) 1306/2013] και τυχόν συμψηφισμών με κυρώσεις προηγούμενων ετών.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι και λίγοι οι «κομμένοι» της πληρωμής, καθώς για περισσότερα από 200 άτομα εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού (δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών), πάνω από 3.000 άτομα είχαν τεκμηριώσει την ιδιοκτησία του συνόλου ή μέρους των δηλωθέντων στην Ενιαία Αίτηση αγροτεμαχίων, σε σύγκριση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ, πάνω από 1.100 άτομα είχαν δηλώσει ιδιόκτητες εκτάσεις μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν δηλώσει στην περιουσιακή τους κατάσταση στην ΑΑΔΕ, ενώ περισσότεροι από 5.000 ήταν δικαιούχοι ποσού βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ, σε σχέση με το πλήθος των 47.076 που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής.

Κορωνοενισχύσεις

Στα καλά νέα της εβδομάδας είναι ότι υπερψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι ενισχύσεις που καταβάλλονται στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού καθίστανται ακατάσχετες και αφορολόγητες.

Αναφορικά με τις πληρωμές, πραγματοποιήθηκε αρχικά η καταβολή της β΄ δόσης στους παραγωγούς λαϊκών αγορών. Συνολικά, έχουν καταβληθεί 8.705.800 ευρώ σε 8.742 δικαιούχους.

Εντολή πληρωμής δόθηκε και για τις κορωνοενισχύσεις έξι προϊόντων, ύψους 33,5 εκατ. ευρώ περίπου, σε περισσότερους από 23.000 παραγωγούς. Ειδικότερα:

✱ 12 εκατ. ευρώ περίπου για τις επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών.

✱ 2,9 εκατ. ευρώ περίπου για το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης.

✱ 11,5 εκατ. ευρώ περίπου για την ανοιξιάτικη πατάτα.

✱ 5,5 εκατ. ευρώ περίπου για τη θερμοκηπιακή ντομάτα Κρήτης.

✱ 1,3 εκατ. ευρώ περίπου για τα θερμοκηπιακά αγγούρια Κρήτης.

✱ 355.000 ευρώ περίπου για τη θερμοκηπιακή μελιτζάνα Κρήτης.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης 23/12, που η «ΥΧ» κατευθυνόταν προς το πιεστήριο, με βάση το διασταυρωμένο ρεπορτάζ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ, θα πρέπει την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου, να καταβλήθηκαν:

✱ 126 εκατ. ευρώ περίπου στους δικαιούχους της ελαιοποιήσιμης ελιάς στο πλαίσιο του Μέτρου 21 (που βασίζεται στο λεγόμενο «7χιλιάρο»).

✱ 247 εκατ. ευρώ περίπου στους δικαιούχους της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2020.

Εξισωτική αποζημίωση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΥΧ», το ποσό της Εξισωτικής ανήλθε στα 247 εκατ. ευρώ περίπου, μετά τη διεξαγωγή των διασταυρωτικών ελέγχων, που προηγήθηκαν και τον συμψηφισμό των αχρεωστήτων από προηγούμενα έτη.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά ο προϋπολογισμός για το Μέτρο 13 (Εξισωτική Αποζημίωση 2020) είχε εγκριθεί στα 240 εκατ. ευρώ, με τροποποιητική απόφαση που ακολούθησε το συνολικό ποσό ορίστηκε στα 256.900.000 ευρώ και πριν από λίγες ημέρες τροποποιήθηκε στα 259.383.454 ευρώ. Ωστόσο, η πληρωμή επηρεάστηκε τόσο από τον εντοπισμό ευρημάτων με λάθος κωδικό όσο και από τον συμψηφισμό αχρεωστήτων από προηγούμενα έτη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020