Πληρώνουν ακόµα και για τις µέρες που δεν πουλάνε οι παραγωγοί των λαϊκών

moshos-pantelis-laikes-agores

Την κατάργηση κάθε είδους παραβόλων, που περιλαµβάνονται στον νέο νόµο για το υπαίθριο εµπόριο, καθώς και την επιστροφή στο προηγούµενο καθεστώς απόδοσης του ηµερήσιου δικαιώµατος, ζητά, µεταξύ άλλων, µε επιστολή της προς τον ΓΓ Εµπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δηµήτρη Αυλωνίτη, η Πανελλαδική Οµοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ).

Μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ, Παντελής Μόσχος, τονίζει ότι η καθιέρωση παραβόλου, ύψους 3 ευρώ ανά αίτηση θεώρησης ή µεταβολής της άδειας, «το µόνο που πετυχαίνει είναι η ενίσχυση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας σε βάρος των παραγωγών». Σηµειώνει, δε, ότι «στον ίδιο φορέα διαχείρισης ούτως ή άλλως καταβάλλουµε το ηµερήσιο ανταποδοτικό τέλος των 4 ευρώ από τα οποία µάλιστα έχει συγκεντρωθεί κι ένα αποθεµατικό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ».

Ο νέος νόµος προβλέπει, επίσης, υποχρεωτική πληρωµή του ηµερήσιου δικαιώµατος από τον παραγωγό για κάθε ηµέρα που έχει δικαίωµα προσέλευσης, ανεξάρτητα από το αν ο παραγωγός κάποιες ηµέρες για αντικειµενικούς λόγους δεν προσήλθε στη λαϊκή. Εάν δεν προσέλθει για τις ηµέρες και δεν επιθυµεί να πληρώσει γι’ αυτές το ηµερήσιο δικαίωµα, θα πρέπει να ζητήσει τη διαγραφή τους οριστικά από την άδεια. «Εµείς δεν αγοράζουµε τα προϊόντα, αλλά τα καλλιεργούµε, τα συλλέγουµε και τα µεταφέρουµε στη λαϊκή. Μπορεί να τύχει να µην πάµε δυο µέρες µέσα στον µήνα, π.χ. γιατί έβρεξε και δεν κάναµε συγκοµιδή. Είναι άδικο να πληρώσουµε για µέρες που δεν πραγµατοποιήσαµε καν πωλήσεις», τονίζει ο κ. Μόσχος, ζητώντας την επαναφορά του προηγούµενου καθεστώτος µε την κάρτα προσέλευσης, που αφαιρούνταν οι ηµέρες που δεν προσήλθαν στην αγορά. Μεταξύ άλλων, η ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ ζητά ακόµα:

  • Να καταργηθεί η κατάσταση διακινούµενων ποσοτήτων και να επανέλθει η καθηµερινή αφαίρεση των ποσοτήτων στα ειδικά για την περίπτωση φύλλα, στο δελτίο της παραγωγικής άδειας, σύµφωνα µε το δελτίο αποστολής.
  • Να τροποποιηθεί η διάταξη που προβλέπει την απώλεια της θέσης του παραγωγού και την επανατοποθέτησή του, έτσι ώστε αυτό να συµβαίνει µόνο εάν περάσει ένας χρόνος από τη λήξη της ηµεροµηνίας ισχύος της τελευταίας θεώρησης της άδειάς του.
  • Να εξαιρεθούν από την υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης ΟΣΔΕ και Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας ΕΛΓΑ οι ανθοπαραγωγοί και οι φυτωριούχοι, καθώς δεν υποχρεώνονται να κάνουν αντίστοιχες δηλώσεις.