Πληθαίνουν οι παραβάσεις και οι παρανομίες στην Ευρώπη που «βαραίνουν» τις αγροτικές επιδοτήσεις

✱ Τελευταία προσθήκη η Σλοβενία στα περιστατικά κρατικής κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών αγροτικών πόρων
✱ Ιταλία: Στο οργανωμένο έγκλημα καταλήγει το 60% των επιδοτήσεων της ΚΑΠ

Σε μια εποχή που εντείνονται οι πιέσεις για μείωση των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες, οι παραβάσεις των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών καλά κρατούν, προσφέροντας επιχειρήματα στους πολεμίους του συγκεκριμένου μοντέλου.

Η Σλοβενία είναι η τελευταία χώρα που προστέθηκε στα πολυάριθμα ευρωπαϊκά παραδείγματα κακοδιαχείρισης, καθώς μετά από επανεξέταση των αγροτικών επιδοτήσεών της, καλείται να επιστρέψει ένα ποσό που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο καθεστώς κατανομής των άμεσων ενισχύσεων και της στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης μεταξύ 2015 και 2018, οι υπάλληλοι της Κομισιόν προχώρησαν σε δημοσιονομική διόρθωση που αντιστοιχεί περίπου στο 1% των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων που έχουν κατανεμηθεί στη χώρα από την τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Η Κομισιόν διεμήνυσε στη Σλοβενία ότι θα πρέπει να επιστρέψει αυτό το 1%, ήτοι 4.986.008 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το σλοβενικό υπουργείο Γεωργίας, το σκεπτικό της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απορρέει κυρίως από περιπτώσεις ενισχύσεων της ΚΑΠ που δόθηκαν σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις των οποίων ο κάτοχος άλλαξε μετά την προθεσμία υποβολής της αίτησης επιδότησης.

Στις περιπτώσεις αυτές, τα χρήματα δόθηκαν στους νέους ιδιοκτήτες, καθώς οι αρχές θεώρησαν ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μεταφέρονται αυτομάτως σε εκείνους. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ελεγκτές θεωρούν ότι αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση των κανόνων της ΕΕ και ότι επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις θανάτου.

Η απόφαση της Κομισιόν έχει προκαλέσει την αντίδραση των σλοβενικών αρχών, οι οποίες διαφωνούν με το συμπέρασμα και απειλούν να παραπέμψουν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μάλιστα, η Σλοβενία υποστηρίζει ότι αυτές οι δημοσιονομικές διορθώσεις είναι «σχετικά καθιερωμένες πρακτικές», καθώς τα τελευταία χρόνια έχει ζητηθεί και από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να εξοφλήσουν χρήματα μετά από ελέγχους για τις δαπάνες των άμεσων πληρωμών τους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Ιταλία (140 εκατ. ευρώ), η Σουηδία (16 εκατ. ευρώ) και η Αυστρία (9,4 εκατ. ευρώ), ενώ αξίζει να τονισθεί ότι μετά από χρόνια η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες όπου έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες.

Η δράση της ιταλικής μαφίας εκθέτει τη λειτουργία των άμεσων ενισχύσεων και την απουσία δικλείδων ασφαλείας

Σαν να μην έφταναν οι παραπάνω παραβάσεις, τα μεγάλα ευρωπαϊκά σκάνδαλα υπεξαίρεσης των αγροτικών επιδοτήσεων ρίχνουν και αυτά διαρκώς λάδι στη φωτιά, εξαντλώντας την υπομονή της κοινής γνώμης. Τον Ιανουάριο στη Σικελία, οι ιταλικές αρχές προέβησαν σε συλλήψεις 94 ατόμων που σχετίζονται με τη μαφία για απάτες, με στόχο την οικειοποίηση εκατομμυρίων ευρώ από τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ.

Όπως σας έχει ενημερώσει η «ΥΧ», η κατάσταση στις εκτάσεις του πάρκου Νεμπρόντι είχε ξεφύγει εκτός ελέγχου, με πλήθος Ιταλών αγροτών να καταγγέλλει συνεχείς παρενοχλήσεις από μέλη της σικελικής Κόζα Νόστρα. Οι μέθοδοι εκφοβισμού και οι πρακτικές νοθείας στους δημόσιους διαγωνισμούς για τη μίσθωση κρατικής γης, ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Ο Guiseppe Antoci, πρώην πρόεδρος του εθνικού πάρκου, δημοσίευσε ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για τις εγκληματικές ενέργειες και τις υπεξαιρέσεις των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, με τίτλο «Η μαφία των βοσκότοπων – Η μεγάλη απάτη της Ευρώπης». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι μαφιόζικες φατρίες έχουν καταφέρει να απομυζήσουν περίπου 3 δισ. ευρώ από τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Όπως διαπίστωσε ο Ιταλός πολιτικός, οι συμμορίες μπορούσαν να ενοικιάζουν αγροτικές εκτάσεις για το ελάχιστο ποσό των 36 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως, ενώ ταυτόχρονα λάμβαναν από 800 έως 1.300 ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις ανά εκτάριο. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται κέρδη από 2.000% έως 3.000%, επιτρέποντας στη μαφία να βγάζει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ από μια έκταση 1.000 εκταρίων. Ένα σημαντικό κομμάτι του παραπάνω προβλήματος έγκειται στη «φύση» των περισσότερων επιδοτήσεων της ΚΑΠ, οι οποίες βασίζονται σε δηλωθείσες εκτάσεις γης, συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Οι έρευνες των αρχών στην Ιταλία εκθέτουν τους μηχανισμούς της ΕΕ όσον αφορά την επίβλεψη ζητημάτων σχετικά με την ιδιοκτησία γης, τις πωλήσεις και τη μίσθωση, τα οποία παραμένουν κρατική αρμοδιότητα.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 2019 η Ιταλία διέθεσε συνολικά 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις βάσει εκτάσεων γης, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος κατανεμήθηκε στις νότιες περιοχές της χώρας, εκεί δηλαδή όπου η μαφία αλωνίζει. Σύμφωνα με δικαστικές αναφορές, το 60% αυτών των κονδυλίων κατέληξε στο οργανωμένο έγκλημα, τη στιγμή που οι πραγματικοί αγρότες και οι τοπικές δραστηριότητές τους υπολείπονταν σημαντικά.

Και το χειρότερο από όλα; Πριν από τις συλλήψεις του Ιανουαρίου και το σκάνδαλο που επακολούθησε, κανείς από την Κομισιόν δεν έμοιαζε να ανησυχεί ιδιαίτερα για την τύχη των αγροτικών επιδοτήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσωρυχείο για την ιταλική μαφία οι αγροτικές ενισχύσεις της ΕΕ