«Πνίγηκε» στη σκόνη η Κρήτη

«Πνίγηκε» στη σκόνη η Κρήτη
-Διαφήμιση-

Τριάντα φορές μεγαλύτερες από τα ανώτερα φυσιολογικά όρια είναι αυτήν την ώρα οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Ηρακλείου, λόγω της μεταφερόμενης σκόνης από την Αφρική.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Κανακίδου, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στη διάρκεια 12:40 έως 12:45 το μεσημέρι ήταν 1500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν το ανώτερο φυσιολογικό όριο είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Τα ποσοστά συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων παραμένουν υψηλά τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική και η ορατότητα χαμηλή. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Μιχαλόπουλο, ήδη από τις 9 το πρωί οι συγκεντρώσεις κυμαίνονταν στα 600-700 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, δεκαπλάσιες από τα ανώτατα φυσιολογικά όρια.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα το μεσημέρι και θα είναι εντονότερο στην ανατολική Κρήτη, ενώ σταδιακά θα υποχωρήσει από το απόγευμα, με την στροφή των ανέμων από βόρειες διευθύνσεις και με τις κατά τόπους βροχοπτώσεις.

«Το σύννεφο της σκόνης θα υποχωρήσει σταδιακά από το απόγευμα, αλλά θα παραμείνει πάνω από το Ηράκλειο μέχρι αύριο, απογευματινές ώρες. Από το απόγευμα της Πέμπτης προς την Παρασκευή θα καθαρίσει πλήρως η ατμόσφαιρα» λέει η κ. Κανακίδου.

Συστάσεις για αυτοπροστασία

Να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, λόγω υπέρβασης των αιωρούμενων σωματιδίων PM10, καλεί τους πολίτες η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως αναφέρεται: «Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα υπάρξουν υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης και θα διαρκέσει σήμερα Τετάρτη 06-02-2019 έως και το απόγευμα οπότε και θα υποχωρήσει σταδιακά». Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας.

Περιφέρειας Κρήτης συστήνεται:

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε έντονη σωματική άσκηση και δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.
  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
  • Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό»

Πηγή: ert.gr

-Διαφήμιση-