S02E02: Ήρθε και ρίζωσε
Η καλλιέργεια του ρυζιού στην Ελλάδα δεν κλείνει ούτε έναν αιώνα ιστορίας. Περίπου το 1950 σπάρθηκαν τα πρώτα χωράφια με ρύζι, κυρίως στην περιοχή του Δέλτα Αξιού στη Χαλάστρα. Τότε η ορυζοκαλλιέργεια ήρθε στον νομό Θεσσαλονίκης ως λύση για τα αλατούχα εφάδη. Σήμερα, αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες, με περιορισμένη όμως έκταση και με την απειλή των φθηνών εισαγωγών ρυζιού από τη νοτιοανατολική Ασία.
Κατά τη διάρκεια των μαζικών αγροτικών κινητοποιήσεων, στις οποίες συμμετέχει ενεργά, μίλησε στο σημερινό επεισόδιο του podcast Farm2business ο Γιώργος Μπότας, 39 ετών αγρότης, τρίτης γενιάς, που μεγάλωσε «πάνω στο φτερό του τρακτέρ», όπως λέει ο ίδιος. Για τον Γιώργο, το ρύζι δεν είναι καλλιέργεια· είναι τρόπος ζωής. Είναι παράδοση, τεχνολογία, προσπάθεια, αλλά και αγωνία για το μέλλον.
Farm2Business
Στόχος της σειρά podcasts με τίτλο «Farm2Business» του ypaithros.gr είναι να αποτυπώσουμε την κατάσταση και την ιστορική πορεία κρίσιμων τομέων της ελληνικής αγροδιατροφικής βιομηχανίας, μιλώντας με όσο το δυνατόν περισσότερους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας, από τον αγρότη μέχρι τον επιχειρηματία.
Ρεπορτάζ και παρουσίαση: Πέτρος Αλεξανδρής










