ΠΟΓΕΔΥ: «Κίνδυνος για την υγεία και το περιβάλλον η νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων οργανισμών»

Να καταψηφίσει στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών τη νομοθετική πρόταση για τη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων οργανισμών καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

Μέσω ανακοίνωσής της, υποστηρίζει ότι το όριο των 20 γενετικών τροποποιήσεων για την ισοδυναμία των τροποποιημένων φυτών με τα συμβατικά, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο κανονισμού, είναι αυθαίρετο, χωρίς καμία επιστημονική βάση και ενέχει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Επίσης, αφαιρεί από τα κράτη-μέλη το δικαίωμα απαγόρευσης της καλλιέργειας σε εθνικό έδαφος στην περίπτωση που βλάπτεται κάποιο τοπικό προϊόν ή το οικοσύστημα.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει, επίσης, ότι «το νομοσχέδιο επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες σποροπαραγωγής να αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, η συνύπαρξη γενετικά τροποποιημένων φυτών θα είναι εις βάρος των βιολογικών προϊόντων».

Για αυτό, καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «να μην υποστηρίξει στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών αυτήν τη νομοθετική πρόταση για τα τροποποιημένα, διατηρώντας την πάγια θέση της Ελλάδας, εδώ και μία εικοσαετία, που δίνει το δικαίωμα στο κάθε κράτος-μέλος να απαγορεύει τέτοιες καλλιέργειες στο εθνικό του έδαφος».