Ποιες αλλαγές θα γίνουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

Οι προτάσεις της επιτροπής Κασίμη για τη ΚΑΠ

Νέες πληρωμές ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Προτάσεις που αν τελικά υιοθετηθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αλλάξουν τον χάρτη των αγροτικών ενισχύσεων και δη των Συνδεδεμένων, κατέθεσε η αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε στο ΥΠΑΑΤ, με σκοπό την εισήγηση για την ΚΑΠ. Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο είναι σε γνώση της «ΥΧ», οι ανακατατάξεις αφορούν μία σειρά βασικών προϊόντων όπως τα συμπύρηνα ροδάκινα, η βιομηχανική ντομάτα, τα πορτοκάλια χυμοποίησης, τα σπαράγγια αλλά και οι συνδεδεμένες ζωικής παραγωγής. Επιπλέον, η πρόταση για τους νέους αγρότες αφορά τη διατήρηση του ανώτατου ορίου του 2% των ενισχύσεων.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», και τις συζητήσεις της με κάποια από τα δεκάδες μέλη που συμμετείχαν στην Επιτροπή για την προετοιμασία της ελληνικής θέσης, στις δύο συνεδριάσεις τέθηκε κάθε πρόταση φορέα ή τρίτου. Προτάσεις, που είχαν ακόμη και «ακραίο» περιεχόμενο. Όπως, για παράδειγμα, να δοθεί Συνδεδεμένη στο ελαιόλαδο, που θα αντιστοιχεί σε ενίσχυση 15-20 ευρώ το στρέμμα. Βέβαια, η υλοποίηση μίας τέτοιας «υπεύθυνης» πρότασης θα σήμαινε ότι το σύνολο των πόρων όλων των προϊόντων που κατευθύνονταν στη Συνδεδεμένη, θα πήγαιναν στο ελαιόλαδο!

Κεντρική στόχευση

Η λογική που φαίνεται ότι κυριάρχησε είναι η διατήρηση της σχέσης «60-40» μεταξύ των μέτρων άμεσης στήριξης της κτηνοτροφίας προς τη γεωργία. Αυτό καταδεικνύεται τόσο στις ρυθμίσεις που αφορούν τις Συνδεδεμένες, όσο και στην ενίσχυση των κτηνοτροφικών φυτών. Επιπλέον, σε αντίθεση με διάφορες δημόσιες υποσχέσεις λαϊκισμού, πρυτάνευσε η λογική και ένα «πάγιο» αίτημα και των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων: Ότι, δηλαδή, δεν καταργείς ένα μέτρο που αναμένεις να επιφέρει και διαρθρωτικές αλλαγές, λίγους μόλις μήνες από την εφαρμογή του. Αντίθετα, προσπαθείς, όπου είναι δυνατό, να το κάνεις πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.

Προφανώς, όσοι διαβεβαίωναν ότι «η ΚΑΠ αλλάζει σε δύο μήνες», ή ότι «το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων ανατρέπεται», θα αισθανθούν άσχημα. Αντίθετα, όσοι έκριναν ότι το Ευρωπαϊκό Κανονιστικό πλαίσιο και η ισχύουσα πραγματικότητα οριοθετούν το μέγεθος και το περιεχόμενο των τροποποιήσεων που θα γίνουν, φαίνεται θα δικαιωθούν. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις αφορούν το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό του 8% των συνολικών ενισχύσεων και ανέρχονται στα 150 εκατομμύρια ευρώ το έτος περίπου. 

  • Νίκος Λάππας

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί.

-Διαφήμιση-