«Πολεμοενισχύσεις»: Ούτε ένα ευρώ από τον ελληνικό προϋπολογισμό για να αυξηθεί το ποσό του αποθεματικού κρίσης – Ποια προϊόντα ενισχύονται με 26,3 εκατ. ευρώ

Κανένα εθνικό κονδύλι δεν θα προσθέσει η Ελλάδα στο πακέτο των 26,3 εκατ. ευρώ περίπου που αντιστοιχούν στη χώρα από το Αποθεματικό Κρίσης, αποκαλύπτει επίσημο έγγραφο της Κομισιόν. Την είδηση δημοσιεύσει στο τρέχον φύλλο η «ΥΧ».

Την Πέμπτη 7/7 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε αναλυτικό πίνακα με τα ποσά που θα διαθέσουν τα κράτη μέλη από τον εθνικό τους κορβανά προκειμένου να αυξήσουν το κοινοτικό πακέτο που τους αντιστοιχεί από τα περίπου 500 εκατ. ευρώ του Αποθεματικού Κρίσης. Ελλάδα, Αυστρία, Δανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μάλτα και Ολλανδία είναι τα μόνα κράτη μέλη που δεν προτίθενται να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχει η Κομισιόν για να αυξήσουν με εθνικά κονδύλια τα χρήματα από το Αποθεματικό Κρίσης για την στήριξη των αγροτών.

 Με ανακοίνωσή του στις 8 Ιουλίου, το ΥΠΑΑΤ ενημερώνει ότι κατέθεσε την πρότασή της στις 30/6/2022: «Κατατέθηκε στις 30/6/2022 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η πρόταση της Ελλάδας για την αξιοποίηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 26.298.105 ευρώ, που κατανεμήθηκε στη Χώρα μας από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν κατ’ εφαρμογή του Καν. 2022/467».

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, η πρόταση είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις που επιβάλλονται από το πλαίσιο του Κανονισμού και αφορά:

α) Τις Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) του τομέα των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν εντός του έτους 2022 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.),

β) τους παραγωγούς οίνου στα νησιά (πλην Κρήτης),

γ) τους βιοκαλλιεργητές επιτραπέζιου σταφυλιού και κορινθιακής σταφίδας.

Επίσης, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας η υποβολή πρότασης έκτακτης ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).