Πόλεμος στην Ουκρανία: Πούτιν και Ντράγκι συζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Λύσεις για την ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης συζήτησαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν πριν από μερικές μέρες. Ωστόσο, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί προτού η Δύση άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει σημαντικά στην υπέρβαση της επισιτιστικής κρίσης μέσω της εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθούν οι υποκινούμενοι από πολιτικά κίνητρα περιορισμοί της Δύσης», ανέφερε η Μόσχα σε ανακοίνωσή της.

Όσον αφορά τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η ρωσική πλευρά κατήγγειλε «διαταραχές στη λειτουργία των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού, καθώς και στις οικονομικές πολιτικές των δυτικών χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού», ενώ επεσήμανε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί «λόγω των αντιρωσικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπενθυμίζεται ότι τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν αποκλειστεί από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν αποκλεισμένοι στα σιλό.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνομιλία, ο Ντράγκι δήλωσε ότι εκείνος πήρε την απόφαση να τηλεφωνήσει στον Ρώσο ηγέτη. «Ένιωσα ότι ήταν καθήκον μου να αναλάβω αυτή την πρωτοβουλία λόγω της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κρίσης που μπορεί να επηρεάσει τους φτωχότερους του κόσμου», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Ιταλία είναι η συντάκτρια χώρα ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία, ωστόσο τίποτα δεν συνηγορεί στο ότι αυτό το θέμα τέθηκε επί τάπητος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ντράγκι.

www.euractiv.com