Τα πολιτικά συμπεράσματα του συνεδρίου του Economist – Η αγροτική επιχειρηματικότητα στο κατώφλι της νέας ΚΑΠ

Τα πολιτικά συμπεράσματα του συνεδρίου του Economist - Η αγροτική επιχειρηματικότητα στο κατώφλι της νέας ΚΑΠ

Ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πώς μπορεί η Ελλάδα να γίνει ο πρωταγωνιστής στον τομέα της γεωργίας στο νοτιανατολικό τμήμα της Ευρώπης, για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες και πως μπορεί ο ελληνικός αγροτικός τομέας να μετατρέψει την αβεβαιότητα σε σταθερότητα, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα (ξενοδοχείο Διβάνι).

Συνέδριο Economist: Η Ελλάδα και τo μέλλον του Ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα στο επίκεντρο των ομιλιών Αποστόλου, ΚόκκαληΣτελέχη από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της τεχνολογίας καθώς και από την ακαδημαϊκή κοινότητα, μοιράστηκαν τη γνώση και την εμπειρία τους με το ακροατήριο, ενώ χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν και από τις απαντήσεις που δόθηκαν μετά την υποβολή ερωτήσεων από το κοινό.

Το συνέδριο άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Economist John Andrews, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του εκδοτικού οργανισμού για την αποδοχή της σχετικής πρόσκλησης από πολιτικούς και ανθρώπους της υπαίθρου που διακρίνονται για τη δράση τους στον αγροτικό τομέα.

Ο Β. Αποστόλου

Στις δύο μεγάλες προκλήσεις για τις οποίες προετοιμάζεται το ΥΠΑΑΤ, ενόψει της νέας ΚΑΠ αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου, τονίζοντας πως «η πρώτη, αφορά στην αυστηρή στοχοθέτηση της χρήσης και στην άριστη αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ. Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε τις απόψεις για να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ. Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην υπηρέτηση του στρατηγικού μας σχεδίου στον αγροτικό χώρο, που έχουμε ήδη καταθέσει και στους θεσμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε για την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020. ύψους 5,6 δις Ευρώ (4,7 δις κοινοτικοί και 0,9 δις εθνικοί), τον εξορθολογισμό των άμεσων ενισχύσεων και τον ανασχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας. Έκλεισε δε την ομιλία του με δέσμευση για την υλοποίηση μίας βασικής δέσμευσης της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας ή ταμείου χρηματοδότησης αγροτικού χαρακτήρα.

Στη μοναδική αναφορά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου για την ελληνική κτηνοτροφία, τονίστηκαν τα εξής: Θεσμοθετήσαμε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης γάλακτος και προέλευσης του κρέατος. Θα προχωρήσουμε και στην εισαγωγή αποτελεσματικότερων συστημάτων ιχνηλασιμότητας, ώστε να εξαφανιστεί η δυνατότητα ελληνοποίησης όλων των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων». 

Η ερώτηση της «ΥΧ»

Απαντώντας σε ερώτηση της «ΥΧ», σχετικά με την αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αποτελεί το πιο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο του Έλληνα αγρότη σήμερα, ο κ. Αποστόλου απάντησε τα εξής: Από τη φύση του το ΠΑΑ είναι αναπτυξιακό. Δεν αναφέρομαι μόνον στα μέτρα της μεταποίησης ή των σχεδίων βελτίωσης. Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, για παράδειγμα, χωρίς την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού;  Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί το βασικότερο αναπτυξιακό εργαλείο υλοποίησης μιας σειράς μέτρων πολιτικής, που στοχεύουν στην ανάταξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και τον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού μας προτύπου. Η μέχρι σήμερα πρόοδος του ΠΑΑ δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα καθώς έχουμε ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο ενεργοποίησης των μέτρων του Προγράμματος, όσο και σε επίπεδο απορρόφησης των πόρων του». 

Ο Β. Κόκκαλης

«Χρειάζεται η κατανόηση των χαρακτηριστικών της ζήτησης και απαιτείται η χρήση νέων εργαλείων και μεθόδων τόσο στην οργάνωση της παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας, όσο και στην προσέγγιση του καταναλωτή», ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, και πρόσθεσε πως «απαιτούνται αλλαγές στην εκπαίδευση, την έρευνα και τις συμβουλευτικές-υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη μεταφορά της γνώσης στους παραγωγούς. Στις προτεραιότητες μας είναι η συνεχής επιμόρφωση και ενημέρωση του αγροτικού κόσμου.»

Ο κ. Κόκκαλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων, υποστηρίζοντας πως «για πρώτη φορά θεσπίζεται η δυνατότητα διευθετήσεως των οφειλών προς την πρώην ΑΤΕ με ευνοϊκούς όρους, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του». Μίλησε ακόμη για την ανάγκη για άρτια κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών, την οργάνωση των Παραγωγών ως κυψέλη της σύγχρονης αγροτικής επιχειρηματικότητας, τον σύγχρονο αγρότη που θα σέβεται τον καταναλωτή και το περιβάλλον, κ.α.

Τ. Χανιώτης

Για την ΚΑΠ του αύριο, τις προκλήσεις και ευκαιρίες για μια νέα προσέγγιση της  στρατηγικής αγροτικής ανάπτυξης μίλησε ο κ. Τάσος Χανιώτης Διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής της ΓΔ Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ με αφορμή την προχθεσινή πρόταση του προϋπολογισμού της Επιτροπής για τη μείωση των δαπανών στη γεωργία, τόνισε πως η μείωση είναι πολύ μικρότερη απ΄ότι υπολόγιζαν κάποιοι, ποσοστό 4% το οποίο μπορεί να αντισταθμιστεί με τις εθνικές χρηματοδοτήσεις μέσω του Πυλώνα Β.

Συνοπτικά, για την ΚΑΠ του αύριο ο κ. Χανιώτης προέβλεψε ότι «θα στοχεύει στην ενίσχυση  των  περιβαλλοντικών  και κλιματικών προτεραιοτήτων γιατί είναι επείγον, στην καλύτερη στόχευση της στήριξης γιατί είναι δικαιότερο, στη μεγαλύτερη χρήση γνώσης, καινοτομίας και τεχνολογίας γιατί είναι σύγχρονο , και  στην  αναδιανομή  αρμοδιοτήτων  ανάμεσα  σε  ΕΕ, Κράτη Μέλη  και παραγωγούς γιατί μπορεί να γίνει απλούστερο».

Η Φ. Αραμπατζή 

Στη πρόταση της Ε.Ε. για τη νέα ΚΑΠ αναφέρθηκε η Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ Φωτ. Αραμπατζή, η οποία σημειώσε πως «προβλέπονται μειώσεις της τάξεως του  5% στην ΚΑΠ, κατώφλι 60.000 ευρώ στις άμεσες ενισχύσεις αλλά και αυξημένες υποχρεώσεις σε σχέση με το Νέο  Μοντέλο  Παράδοσης, το  λεγόμενο Delivery Model. Καθώς με βάση 9 πλέον δείκτες, θα  κρίνεται  η  καταβολή  των  ενισχύσεων  του  Α’Πυλώνα, οι οποίες μέχρι χθες δίνονταν αυτόματα. Κεφαλαιώδεις αλλαγές, για τις οποίες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να προετοιμαστεί από τώρα, προκειμένου ν’ ανταπεξέλθουμε ως χώρα στις νέες απαιτήσεις. Κατέληξε δε τονίζοντας τη χαμηλή απορροφητικότητα σε ό,τι αφορά στο δυναμικό και αναπτυξιακό κομμάτι του ΠΑΑ 2014.