Ο πολιτισμός του Ξινόμαυρου Νάουσας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μια δυνατή γεύση από τα αρώματα και τις γεύσεις του Ξινόμαυρου της Νάουσας και του οινικού πολιτισμού της περιοχής, με τη μακραίωνη και ξεχωριστή αμπελοοινική παράδοσή του, μπορεί κάποιος να πάρει, να ανακαλύψει, αλλά και να ενημερωθεί, αφού πλέον ο πολιτισμός του Ξινόμαυρου Οίνου Νάουσας εντάσσεται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας.

Μετά από δυόμισι χρόνια προσπαθειών, δικαιωματικά το Ξινόμαυρο, που είναι η πλέον διαδεδομένη ποικιλία στο εξωτερικό, αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό στοιχείο ταυτότητας της περιοχής και ουσιαστικό συστατικό της ιστορίας της.

«Ο πολιτισμός του Ξινόμαυρου είναι συστατικό της ιστορίας της περιοχής μας. Ένα σύμβολο που είναι συνδεδεμένο και με την παράδοση και με την ιστορική ταυτότητα της Νάουσας. Είμαστε οι πρώτοι και υπερηφανευόμαστε για αυτό που καταφέραμε. Έγινε μια σοβαρή δουλειά περίπου δυόμισι χρόνων και καταφέραμε να πείσουμε με μια άρτια εισήγηση», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «ΒΑΕΝΙ-ΝΑΟΥΣΑ» και πρόεδρος του Συνδέσμου Αμπελουργών και Οινοποιών του Δήμου Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης.

Σύνδεση με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Όπως λέει ο ίδιος, η ποικιλομορφία των αμπελώνων και η γεύση των φημισμένων οίνων υποδηλώνουν το πλούσιο σώμα που παράγει η περιοχή. Αυτό ήταν και το σημείο-κλειδί για τη σύνδεση της πολυπλοκότητας του Ξινόμαυρου με την αύλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

«Φωτίζει τη μοναδικότητα του αμπελουργικού τοπίου της περιοχής, αλλά και την κληρονομιά που περνάει στις επόμενες γενιές, αφού η Νάουσα, πόλη του οίνου και του Ξινόμαυρου, δεν θα είναι μόνο στα χαρτιά πλέον, αλλά θα καταγράφεται και ως άυλη κληρονομιά της κοινότητας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», τονίζει ο κ. Φουντούλης και καταλήγει: «Εμείς λέμε οίνος και πολιτισμός, γιατί ο οίνος είναι πολιτιστική κληρονομιά και κουλτούρα. Από τραγούδια μέχρι ό,τι φαντάζεστε. Η Νάουσα το κατάφερε δικαιωματικά».