Πολλαπλά τα οφέλη της σωστής διατροφής με έμφαση στην υγεία και στο περιβάλλον

Διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από παραγωγούς βίκου καταγράφεται στον κάμπο για τον ανοιχτό διαγωνισμό που προκήρυξε το Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών.

Ο διαγωνισμός προϋποθέτει έγγραφες και σφραγισμένες προσφορές εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με κριτήριο κατακύρωσης την πιο συμφέρουσα προσφορά, για την παραχώρηση των δικαιωμάτων παραγωγής και εμπορίας σπόρων σποράς ποικιλιών κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων κυριότητας του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η Πέμπτη 20 Μαΐου.

Οι ποικιλίες βίκου είναι «Αλέξανδρος», «Ίστρος», «Τέμπη» και «Καλλιρόη», βρώσιμου ρεβιθιού οι «Γαύδος» και «Θήβα», φακής οι «Αθηνά» και «Δήμητρα», κτηνοτροφικού μπιζελιού οι «Δωδώνη» και «Όλυμπος» και μηδικής η «Υλίκη», κυριότητας ΕΛΓΟ-
«Δήμητρα», για πέντε έτη, με δικαίωμα ανανέωσης έως και δύο πενταετίες, με ελάχιστο προσφερόμενο ποσοστό δικαιώματος ανά ποικιλία, που κυμαίνεται από 4%-8%, ανάλογα με την ποικιλία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, θα γίνονται δεκτές προσφορές για μία ή περισσότερες ποικιλίες του παραπάνω πίνακα, με την προϋπόθεση ότι καλύπτονται πλήρως οι τεχνικές και λοιπές απαιτήσεις της διακήρυξης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», που έχει στόχο τη μείωση κατά 50% της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και του κινδύνου που συνδέεται με αυτά και κατά 50% της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Τρώμε έξυπνα χωρίς να επιβαρύνουμε υγεία-περιβάλλον», που διοργάνωσε διαδικτυακά η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τo Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Θεσσαλίας Europe Direct.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» και μέλος ΔΣ του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας & Κλιματικής Αλλαγής και του Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», ο οποίος αναφέρθηκε στην κυκλική οικονομία ως ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, και ο Θανάσης Τζιαμούρτας, καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας.

«Στόχος της εκδήλωσης είναι να πειστεί η κοινή γνώμη να καταναλώνει υγιεινά τρόφιμα, τα οποία παράγονται από τον εύφορο θεσσαλικό κάμπο, και να εμπιστευτεί τους παραγωγούς που επιλέγουν φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές», ανέφερε στον αρχικό του χαιρετισμό ο επικεφαλής του Europe Direct και διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης.

Κυκλική οικονομία

Από την πλευρά του, ο Αλ. Παπαxατζής παρουσίασε τρόπους αποφυγής της σπατάλης των τροφίμων μέσω της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή «τη μετάβαση από ένα “γραμμικό” μοντέλο της φιλοσοφίας “παίρνω-φτιάχνω-καταναλώνω-απορρίπτω”, στο οποίο κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του, σε ένα κυκλικό μοντέλο, που εστιάζει κυρίως στην επαναχρησιμοποίηση, στην επισκευή, στην ανανέωση και στην ανακύκλωση των υφιστάμενων υλικών και προϊόντων».

Επίσης, αναφέρθηκε στους λόγους που θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ένα καλύτερο σύστημα βιώσιμης πολιτικής διατροφής στις πόλεις, περιορίζοντας τη σπατάλη πόρων διατροφής με συλλογική υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας. Αναφορά έκανε, τέλος, στις επιπτώσεις που έχει η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων στο περιβάλλον και πρότεινε τρόπους αξιοποίησης των οικιακών αποβλήτων, έτσι ώστε τα απόβλητα από μειονέκτημα να μετατραπούν σε πλεονέκτημα, με την παραγωγή κομπόστ για κήπους και βιοαερίου για ενεργειακή χρήση.

Άσκηση και διατροφή

Ο Αθ. Τζιαμούρτας εστίασε στους κινδύνους που κρύβουν οι καθιστικές δραστηριότητες, οι οποίες τείνουν να κερδίσουν έδαφος στην καθημερινότητα του νέου. Παράλληλα, τόνισε την ωφελιμότητα της σωματικής άσκησης και χαρακτήρισε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ως ένα διατροφικό πρότυπο που πρέπει να ακολουθεί κάθε οικογένεια. Εξήρε, τέλος, τα ντόπια θεσσαλικά προϊόντα, που φημίζονται για τις ευεργετικές τους ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό και κάλεσε τον καταναλωτή να επιλέγει εποχικά προϊόντα και βιολογικά.

Η εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «ΥΧ», Γιώργος Ρούστας, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός virtual εργαστηρίου μαγειρικής, με το οποίο προτάθηκαν τέσσερις συνταγές, προσαρμοσμένες στη φιλοσοφία της στρατηγικής της ΕΕ, με τοπικά θεσσαλικά προϊόντα, από τον σεφ Κωνσταντίνο Βράκα.