Πολλές, αλλά ψιλόκαρπες οι Καλαμών στο Μεσολόγγι

-Διαφήμιση-

Μπορεί η ποικιλία Καλαμών να μην έχει μπει ακόμα στη φάση της συγκομιδής, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια καλή ηρτημένη παραγωγή. Παράλληλα, δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για προσβολές από δάκο, ενώ η οψιμότητα που παρουσιάζει ο καρπός ενδεχομένως… να επισπευσθεί, λόγω της ξηρασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕΠΕΛ κ. Ντούτσια.

«Η παραγωγή είναι διπλή από πέρυσι για την Καλαμών στην περιοχή», δηλώνει στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Μεσολογγίου, Απόστολος Ευθυμίου. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, παρότι τα δέντρα δείχνουν φορτωμένα φέτος υπάρχουν τρία στοιχεία που ενδέχεται να δυσκολέψουν τη συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τη χρονική διάρκεια της συλλογής: Η μεγάλη οψιμότητα της χρονιάς που κάνει ορατό τον κίνδυνο να «προλάβει» τις ελιές ο παγετός, τα υπερφορτωμένα δέντρα με ψιλό όμως καρπό και η έλλειψη εργατικών χεριών.

«Οι ελιές μπορεί να φαίνονται περισσότερες στα δέντρα, αλλά ανησυχώ εάν θα μαζευτούν», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου, συνιστώντας στους παραγωγούς, όταν έρθει η ώρα της εμπορίας, να διαχειριστούν την πώληση ομαλά και χωρίς βιασύνη.

Το περσινό στοκ

Εκτός από τα διάφορα προβλήματα που χαρακτήρισαν την περσινή χρονιά για την ποικιλία, κατά τον κ. Ευθυμίου δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι πέρυσι εισήχθησαν ποσότητες από χώρες της βόρειας Αφρικής, δημιουργώντας επιπλέον πρόβλημα στην εγχώρια απορρόφηση.

«Μπαίνουμε με αρκετά αποθέματα στην καινούργια περίοδο», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Ντούτσιας, συμπληρώνοντας ότι για κάποιον που έχει Καλαμών κατάλληλες για επιτραπέζια χρήση, δεν αναμένεται να υπάρχει ζήτημα.

Αντίστοιχα, ο κ. Ευθυμίου συμφωνεί ότι «αν κάποιος έχει σήμερα χοντρές ελιές και καλά κομμάτια δεν θα δυσκολευτεί ως προς την πώληση». Αυτό το διάστημα το εμπόριο, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνει 1,80-1,90 ευρώ/κιλό για τις Καλαμών περσινής σοδειάς.

-Διαφήμιση-