Πολωνία: Οι αγρότες «αγκαλιάζουν» την αγροδασοπονία

Η αγροδασοπονία, γνωστή ως μια πρακτική ενσωμάτωσης της ξυλώδους βλάστησης (δέντρα και θάμνοι) στα γεωργικά συστήματα, αναγνωρίστηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ ως η σημαντικότερη γεωργική καινοτομία στην ΕΕ τον 21ο αιώνα. Στην Πολωνία, αυτή η τάση είναι ήδη αισθητή, και κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος μεταξύ των αγροτών της χώρας.

«Η πρακτική αφορά τον περιορισμό ή ακόμα και την εξουδετέρωση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της γεωργίας απέναντι σε αυτήν», αναφέρει στο Euronews ο Πολωνός ειδικός Marcin Wοjcik.

«Φυτεύοντας δέντρα, μειώνουμε την επίδραση του ανέμου, προστατεύουμε το έδαφος από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία, συμβάλλουμε στην απορρόφηση αερίων του θερμοκηπίου και χτίζουμε βιοποικιλότητα. Επιπλέον, προστατεύουμε τους υδάτινους πόρους με τέτοιον τρόπο, ώστε το νερό να εισχωρεί καλύτερα στο έδαφος».

Κάποιοι ανησυχούν ότι η δέσμευση γεωργικού χώρου για την αύξηση της ξυλώδους δασικής βλάστησης μπορεί να μειώσει την αγροτική παραγωγή. Όμως, οι ειδικοί και ορισμένοι Πολωνοί αγρότες, όπως ο Andrzej Majerski, ο οποίος συνδυάζει την κτηνοτροφία με έναν οπωρώνα, εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

«Κατ’ αρχάς, οι αγελάδες έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης τη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο, καθώς έχουν πρόσβαση σε σκιά. Επιπλέον, το γρασίδι μεγαλώνει καλύτερα στον οπωρώνα και οι αγελάδες λειτουργούν σαν οικολογικά χορτοκοπτικά. Δεν χρειάζεται να κουρεύουμε το γρασίδι, ενώ επίσης μας παρέχουν και λίπασμα».

Οι κρατικές υπηρεσίες υποστηρίζουν και αυτές την πρωτοβουλία αγροδασοπονίας, παρέχοντας βοήθεια σε όσους αγρότες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

«Προσφέροντας δέντρα σε όσους κατευθύνονται προς την αγροδασοπονία, πιθανότατα θα θέλαμε να προωθήσουμε τα ιθαγενή δέντρα», δηλώνει ο Rafal Zubkowicz, υπεύθυνος Τύπου του πολωνικού κυβερνητικού οργανισμού που διαχειρίζεται κρατικά πολωνικά δάση.