Πόλος έλξης τα Μετέωρα για το Πάσχα

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Θεσσαλία προσπαθεί να ξεπεράσει τις πληγές της από τον Daniel, η επισκεψιμότητα σε τουριστικά θέρετρα της περιοχής παίζει σημαντικό ρόλο για την τοπική οικονομία. Χαμόγελα υπάρχουν στον Νομό Τρικάλων, καθώς τα κατανυκτικά Μετέωρα προσελκύουν αρκετούς τουρίστες, ενώ σκεπτικισμός επικρατεί στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου σε λίμνη Πλαστήρα και Πήλιο.

Κατάνυξη και μυσταγωγία στα Μετέωρα

Υψηλά ποσοστά προκρατήσεων καταγράφονται σε όλο τον Νομό Τρικάλων, τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα Airbnb, καθώς τα μαγευτικά και κατανυκτικά Μετέωρα λειτουργούν ως πόλος έλξης για τους επισκέπτες του Πάσχα.

Η μοναστική κοινότητα των Μετεώρων, χτισμένη στο μεγαλοπρεπές γιγαντιαίο βραχώδες σύμπλεγμα και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί για τις ημέρες του Πάσχα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Οι επισκέπτες βιώνουν ένα Πάσχα μυσταγωγικό, κατά τη διάρκεια του οποίου το θείο δράμα εκτυλίσσεται με σεβασμό, ταπεινότητα και αγιοσύνη στα μοναστήρια που φιλοξενούνται στους απόκοσμους πέτρινους βράχους, που αγκαλιάζουν την Καλαμπάκα.

Οι τιμές για δύο βράδια ξεκινούν κατά μέσο όρο από τα 60 ευρώ (από ιδιώτες, σε περιοχές πιο μακριά από κέντρο), ενώ στα ξενοδοχεία ξεκινούν από τα 80 ευρώ, φτάνοντας ακόμα και τα 210 ευρώ τη βραδιά.

Ένας ακόμη λόγος, κυρίως για τους Αθηναίους, να ζήσουν την κατάνυξη των ημερών στα μοναστήρια των Μετεώρων είναι και ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας από τη Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα που παραδόθηκε πρόσφατα στην κυκλοφορία. Οι εξοδούχοι του φετινού Πάσχα που θα ταξιδέψουν προς τη Θεσσαλία δεν θα χρειαστεί να περάσουν από τις επικίνδυνες στροφές του δρόμου Λαμίας – Δομοκού, αφού το νέο νότιο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Ε65, που συνδέει τη Μακεδονία με τη Νότια Ελλάδα, διασχίζοντας τη Δυτική Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα, μειώνει τον χρόνο του ταξιδιού.

Μειωμένη η πληρότητα στη λίμνη Πλαστήρα

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα και η ζήτηση κλινών για τις γιορτινές ημέρες στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα είναι μικρότερη της αναμενόμενης. Όπως αναφέρουν επαγγελματίες της περιοχής, «αναλογικά με τις αντίστοιχες μέρες πέρυσι, φέτος είμαστε πιο κάτω. Το γεγονός ότι το Πάσχα είναι αρκετά αργά ίσως οδηγεί κάποιους πιο κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές».

Το ευτύχημα για τους επαγγελματίες της περιοχής είναι ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις και τα συνέδρια καλά κρατούν και αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι η μειωμένη πληρότητα που εμφανίζει η περιοχή οφείλεται και στη συζήτηση που γίνεται για τις ζημιές στο οδικό δίκτυο, οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί μετά τον Daniel.

Μαγνησία

Ανάσα για την τοπική οικονομία αποτέλεσε η άφιξη δύο κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βόλου προ ημερών, όταν περίπου 1.000 τουρίστες από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Καναδά ξεχύθηκαν στα εμπορικά καταστήματα και τσιπουράδικα της πόλης. Βέβαια, λόγω της μπάζωσης του Παγασητικού από φερτά υλικά από τη λίμνη Κάρλα, φέτος η εκτίμηση είναι ότι δεν θα δέσουν τόσα κρουαζιερόπλοια όσα πέρυσι.

Σποράδες

Στα νησιά των Σποράδων η τουριστική περίοδος ξεκίνησε την 1η Απριλίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με πτήση από το Μιλάνο και μετά ακολούθησε η πτήση από το Παρίσι στις 6 Απριλίου. Η Σκιάθος δέχεται 13 πτήσεις την εβδομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία και φέτος προστέθηκαν άλλες επτά πτήσεις.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σκιάθου, το νησί αναμένεται να δεχτεί το 2024 αφίξεις συνολικά από 38 πόλεις 17 χωρών.