Πολύ δύσκολος ο τρύγος σε όλη τη χώρα

Σταδιακό και όψιμο το ξεκίνημα σε πολλές περιοχές

Σοβαρές ζημιές στους αμπελώνες όλης της χώρας έφερε ο ακραίος καύσωνας, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου. Ο περονόσπορος που έχει πλήξει τα οινοστάφυλα φέρνει επίσης μεγάλη μείωση παραγωγής. Καλύτερη προβλέπεται η παραγωγή για τα κόκκινα, που πάντως θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ασυνήθιστα βροχερός, ο Ιούνιος δημιούργησε ένα νέφος υγρασίας στους αμπελώνες και παράλληλα ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του περονόσπορου. Οι υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν καταπόνησαν πολύ τα αμπέλια, ειδικά στις περιοχές που δεν υπάρχει η δυνατότητα ποτίσματος, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οινοστάφυλων.

Οι ζημιές στους αμπελώνες θα κυμανθούν όπως όλα δείχνουν κατά μέσον όρο στο 50% σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ. Η μείωση της παραγωγής αναμένεται να φέρει κατά τόπους αύξηση στις τιμές, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, «πρέπει να έχεις σταφύλια να πουλήσεις, για να επωφεληθείς από την αύξηση της τιμής».

Προελαύνει ο περονόσπορος

Στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας η εξάπλωση του περονόσπορου ήταν πρωτοφανής, με αποτέλεσμα την απώλεια της παραγωγής έως και 70%, ενώ στη βιολογική καλλιέργεια η απώλεια αγγίζει το 90%. Στον Τύρναβο, οι συνεχείς βροχοπτώσεις ευνόησαν τη γρήγορη ανάπτυξή του, παρά τις φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις, με υψηλό κόστος, των αμπελουργών.

Οι ζημιές κυμαίνονται από 60% έως και 100% σε πολλές περιπτώσεις, ενώ πολλοί αμπελουργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην τρυγήσουν τα αμπέλια τους, «αφού το κόστος ξεπερνά το όφελος». Και στη Λήμνο, όπως ανακοίνωσε η ΚΕΟΣΟΕ, «μετά από τους συνεχείς καύσωνες παρατηρήθηκαν στα περισσότερα αμπελοτεμάχια έντονα ηλιακά εγκαύματα τόσο στη φυλλική επιφάνεια και δευτερογενώς (και στα σταφύλια), δημιουργώντας νεκρικές εστίες στην επιφάνειά τους με αποτέλεσμα τα σταφύλια να μην μπορέσουν να ωριμάσουν, να μην είναι εμπορεύσιμα και, συνεπώς, να μη συγκομισθούν».

Η σημαντικότερη επέλαση του περονόσπορου παρατηρείται στα νησιά του Ιονίου Πελάγους -Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα, στα οποία η παραγωγή έχει καταστραφεί από 80% έως 100%, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ. «Σε πολλά αμπέλια πραγματικά η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, ωστόσο υπάρχουν και αμπελώνες που θα δώσουν παραγωγή», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Μπαζίγος, διευθυντής του συνεταιρισμού Ρομπόλα Κεφαλονιάς «Ορεάλιος Γη», που χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά «απαιτητική». Χαλάζι, παγετός και καύσωνας έπληξαν τους αμπελώνες αλλά η κυριότερη καταστροφή προκλήθηκε από τον περονόσπορο αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων του Ιουνίου.

«Υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που προστάτευσαν την παραγωγή τους από τον περονόσπορο με παρεμβάσεις», προσθέτει. «Ο περονόσπορος, αν πετύχει το αμπέλι στην περίοδο της ανθοφορίας, το ξεραίνει ολοκληρωτικά. Αν όμως έρθει αργότερα, τότε σώζονται κάποια σταφύλια», εξηγεί ο κ. Μπαζίγος.

Επισημαίνει μάλιστα ότι λιγότερη παραγωγή σημαίνει και καλύτερη ποιότητα πρώτης ύλης, αφού «το φυτό δίνει όλη του τη δύναμη σε λιγότερα σταφύλια». Η μικρότερη παραγωγή, σύμφωνα με τον διευθυντή του Συνεταιρισμού, θα φέρει και αύξηση τιμών, έτσι ώστε να «στηριχθεί ο παραγωγός». Ο τρύγος στο νησί αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 22-24 Αυγούστου με τις πιο ορεινές Ρομπόλες, όψιμα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Ξεκίνησε η Αττική, ετοιμάζεται η Πάτρα

Από εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο τρύγος και στην Πάτρα. Ο Γεώργιος Αποστολόπουλος, από την Ένωση Πατρών, τονίζει ότι η ζημιά από τον περονόσπορο στα αμπέλια της περιοχής φτάνει στο 50%. «Τον Ιούνιο έβρεχε σχεδόν καθημερινά. Υπάρχουν όμως και καλά σταφύλια. Ο Ροδίτης και το Μοσχάτο έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ σε καλύτερη κατάσταση είναι τα κόκκινα σταφύλια, που έχουν μεγαλύτερη αντοχή», επισημαίνει.

Ο Ανδρέας Γκίκας, οινοποιός και πρόεδρος στην Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑA) αναφέρει ότι ο τρύγος έχει ξεκινήσει σε κάποιες περιοχές της Αττικής για τα ποικιλιακά σταφύλια. «Τα προβλήματα είναι πολλά και όσοι αμέλησαν να παρέμβουν το έχασαν το αμπέλι, λόγω του περονόσπορου», τονίζει. «Όταν ξέρεις ότι θα βρέξει πρέπει να παρέμβεις μια μέρα νωρίτερα στο αμπέλι με θειάφι και χαλκό, για να το θωρακίσεις», περιγράφει. «Το προστατεύεις έτσι σε ποσοστό 60%-70%».

Οι τιμές στην Αττική αναμένεται να σημειώσουν αύξηση της τάξης του 20%-30% για τα σταφύλια ποικιλιών. «Το Σαββατιανό και ο Ροδίτης θα ανέβουν ίσως λίγο για τα σταφύλια που είναι πολύ καλής ποιότητας», συμπληρώνει ο κ. Γκίκας.