Πολύπλευρη η προσφορά της Δασικής Υπηρεσίες στο περιβάλλον και τον πολίτη

Στη διαχρονική προσφορά της Δασικής Υπηρεσίας στην κοινωνία, με έμφαση στην αγροτική οδοποιία και στα περιαστικά δάση, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, την εποχή της κλιματικής κρίσης αναφέρεται η Ζωή Φτίκα, Επιθεωρήτρια Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας που εορτάστηκε στις 21 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την κ. Φτίκα «η Δασική επιστήμη διακονεί την επιστήμη που έχει ως αντικείμενο την προστασία, ανάπτυξη και αειφορική διαχείριση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος ενώ η Δασική Υπηρεσία υλοποιεί έργα, γνωμοδοτεί, εγκρίνει, παραχωρεί, εκπαιδεύει και με ευθύνη απέναντι στους πολίτες προστατεύει το φυσικό περιβάλλον αλλά και τις περιουσίες των. Η Δασική Υπηρεσία της Ελλάδας ξεκίνησε από την αρχή του Ελληνικού κράτους (ο Όθωνας έφερε δασοκόμους από την Γερμανία) και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του. Ίσως μέχρι τέλος του 60 να ήταν η πιο παραγωγική υπηρεσία της Ελλάδος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 80% των δρόμων της Ελλάδος που διασυνδέει οικισμούς έχει συνολικά υλοποιηθεί από την δασική υπηρεσία. Οι αναδασώσεις των γυμνών εκτάσεων ειδικά γύρω από τους οικισμούς, τα λεγόμενα περιαστικά δάση, επίσης ήταν ένα από τα μεγάλα έργα που επιτέλεσε η Δασική Υπηρεσία από το 1950 ενώ παρουσίασε βαθμιαία ελάττωση από το 1987 έως και το 1998 περίπου».
Όσον αφορά στη σημερινή κατάσταση οι Δασικές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας είναι μια από τις 7 Επιθεωρήσεις στην Ελλάδα με χωρική αρμοδιότητα τις ως άνω Περιφέρειες, 33 δασικές υπηρεσίες (Δασαρχεία και Δ-νσεις Δασών), 1200 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι μισοί περίπου είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι υπάλληλοι με συμβάσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Το αντικείμενο που πραγματεύονται οι δασικές υπηρεσίες είναι τεράστιο, αν και ο αριθμός των στελεχών του είναι μικρότερος. «Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το 2024 και 2025 είχαμε διορισμούς στις δασικές μας υπηρεσίες αρμοδιότητάς μας μετά από πολλά χρόνια, 50 δασολόγων και δασοπόνων, γεγονός που δίνει ανάσα στη λειτουργία των ΔΥ, αλλά και στο περιβάλλον» σημειώνει η κ. Φτίκα.
Σύγχρονη Τεχνολογία και έργα πρόληψης
Οι Δασικές Υπηρεσίες κάνουν χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για να γίνει αποτελεσματικότερη η αποστολή τους: Στις ΔΥ γίνεται χρήση δορυφορικών δεδομένων και Γεωγραφικών συστημάτων Πληροφοριών(GIS), για την χαρτογράφηση δασών ,ανίχνευση παράνομων δραστηριοτήτων και πρόβλεψη φυσικών καταστροφών. Επιπλέον χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένα αεροσκάφη(drones) από κάποιες υπηρεσίες για την παρακολούθηση δασών, ανάλυση βιοποικιλότητας, κλπ. Σημαντικό το έργο των Δασικών Χαρτών που πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών αλλά και τα έργα πρόληψης του προγράμματος «Αντινέρο», το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και καθαρίζονται χιλιάδες μέτρα δασικοί δρόμοι και εκτάσεις, γίνονται αντιπυρικές ζώνες, στο πλαίσιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών.
«Σίγουρα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ενώ καταβάλλεται υπεράνθρωπη προσπάθεια από τα στελέχη των ΔΥ που ήδη βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση ευελπιστούμε στα επόμενα χρόνια περισσότερες προσλήψεις, ενίσχυση των υπηρεσιών μας με εξοπλισμό και μέσα συνεργασίες με Πανεπιστήμια καθώς και καινοτόμες λύσεις μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών /πρακτικών στη διαχείριση για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος» καταλήγει η Επιθεωρήτρια Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας.