Πονοκέφαλος για τους εξαγωγείς οπωροκηπευτικών το διάταγμα της Ινδίας που τίθεται σε ισχύ από την 1η Μάρτη

Ανησυχία ότι το διάταγμα που εξέδωσαν οι αρχές της Ινδίας τον προηγούμενο Αύγουστο και τίθεται σε ισχύ την 1η Μαρτίου –με βάση το οποίο τα φορτία οπωροκηπευτικών που εξάγονται προς τη χώρα θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποίηση ότι τα προϊόντα δεν είναι γενετικά τροποποιημένα– θα επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος τις εξαγωγές εκφράζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas.

Όπως δήλωσε στο ypaithros.gr ο ειδικός σύμβουλος του συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, «το θέμα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο –δεδομένου ότι αυτό το διάταγμα δεν αφορά μόνο τους Έλληνες εξαγωγείς– με μια διαβεβαίωση από την πλευρά των αρμόδιων αρχών της ΕΕ ότι στην Ένωση δεν έχει δοθεί άδεια για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οπωροκηπευτικών, παρά μόνο κάποιων πολύ συγκεκριμένων προϊόντων που δεν είναι φρούτα και λαχανικά». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το διάταγμα της Ινδίας, το οποίο εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2020, με τις “απαιτήσεις σχετικά με την πιστοποίηση χωρίς γενετικά τροποποιημένα που συνοδεύει τα εισαγόμενα τρόφιμα” και θα ισχύσει μετά από αναβολή από 1 Μαρτίου 2021 δημιουργεί ανησυχίες για γραφειοκρατία και πρόσθετο κόστος μεταξύ των εξαγωγέων της ΕΕ σε αυτή την αγορά. Αρκετά φρέσκα προϊόντα υπάγονται στη νέα ινδική νομοθεσία, όπως μήλα, μελιτζάνες, δαμάσκηνα, πεπόνια, φασόλια, γλυκές πιπεριές και ντομάτες.

Ζητείται από την πολιτεία η διευκρίνιση της κατάστασης προς αποφυγή περιττού φόρτου εργασίας, καθώς και το βάρος που συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις οπωροκηπευτικών η υποχρέωση πιστοποίησης κάθε παρτίδας».