«Πρωταθλήτρια» και το 2023 στην ΕΕ η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

Στους 120.000 τόνους ανήλθε η παραγωγή, με τζίρο αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ
26/06/2024
2' διάβασμα
protathlitria-kai-to-2023-stin-ee-i-elliniki-ichthyokalliergeia-324742

Την ηγέτιδα θέση διατήρησε σταθερά και το 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κλάδος της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, με την παραγωγή να ανέρχεται σε 120.000 τόνους μεσογειακών ειδών ιχθύων, αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Ακόμη μια χρονιά ο κλάδος επιβεβαιώνει τον ισχυρό του εξαγωγικό χαρακτήρα, με την αξία των εξαγωγών να αγγίζει τα 580 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το 80% της παραγωγής εξήχθη σε 37 χώρες, συνεισφέροντας θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας.

Οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων του κλάδου αναφέρουν ότι το 2024 είναι μια χρονιά σταθερότητας, γεγονός που θα επιτρέψει, όπως τονίζουν, την αναδιάρθρωση και τη στρατηγική ανάπτυξή του σε ρεαλιστική βάση.

Τα παραπάνω στοιχεία γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγής Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Απόστολος Τουραλιάς, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες (Τρίτη 25 Ιουνίου), στην Αθήνα, ενόψει του 3ου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας με θέμα «Προσδιορίζοντας ένα ανθεκτικό μέλλον», που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών του Μεγάρου Μουσικής.

Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν 76 ομιλητές από 15 χώρες που θα θέσουν επί τάπητος τις προκλήσεις, τις εξελίξεις και τις ανάγκες του κλάδου για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, ενώ στο επίκεντρο της ατζέντας θα βρεθεί επίσης η εξωστρέφεια, οι προοπτικές και οι δυναμικές συμπράξεις στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των διεθνών συνεργασιών του κλάδου, επιλέχθηκε ως τιμώμενη χώρα η Ινδία.

Επισημαίνεται ότι το συνέδριο διοργανώνει η εταιρεία συμβούλων ΑΜΒΙΟ Α.Ε., με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και την επιστημονική συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. 

Διαβάστε περισσότερα στην «ΥΧ», την Παρασκευή 28.06.2024