Την αισιοδοξία της νυν προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κοινοποίησε η Πορτογαλίδα υπουργός Γεωργίας, Μαρία ντο Σέου Αντούνες. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το διάστημα η πορτογαλική προεδρία προωθεί τις συζητήσεις με τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιδιώκοντας την πρόοδο στις συνομιλίες της ΚΑΠ.

Μιλώντας στο εβδομαδιαίο podcast της EURACTIV, η Μαρία ντο Σέου Αντούνες επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας της να προωθήσει την αναθεώρηση της ΚΑΠ, σε μια προσπάθεια να παράσχει στους αγρότες μεγαλύτερη προβλεψιμότητα. «Πιστεύω ότι αυτός ο μήνας είναι ζωτικής σημασίας για τον προγραμματισμό της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, καθώς πλησιάζουμε στη φάση οικοδόμησης της συμφωνίας», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος παραμένει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις προτού εκπνεύσει η θητεία της Πορτογαλίας στην προεδρία του συμβουλίου. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό θα επέτρεπε να τεθούν σε εφαρμογή τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ σε κάθε κράτος-μέλος, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2023.

Ένα σημαντικό ζήτημα που ακόμα εκκρεμεί στις συνομιλίες είναι η συμπερίληψη της κοινωνικής αιρεσιμότητας στην αναθεώρηση της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής. Αυτή η παράμετρος πρακτικά θα συνδέσει τη χορήγηση των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων με κοινωνικές προϋποθέσεις και όρους.

Η Πορτογαλίδα υπουργός Γεωργίας υπενθύμισε ότι η κοινωνική αιρεσιμότητα δεν αποτελούσε μέρος της αρχικής πρότασης της Κομισιόν, ούτε στην εντολή που έλαβε η πορτογαλική προεδρία από τους υπουργούς της ΕΕ. «Ωστόσο, το θεωρώ ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα στον κοινωνικό πυλώνα των προτεραιοτήτων της πορτογαλικής προεδρίας. Εργαζόμαστε για αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

www.euractiv.com