Πορτοκάλι: Όψιμες οι Ναβαλίνες, ξεκίνησαν οι προαγορές

Σε δέκα μέρες ξεκινάει η συλλογή της Ναβαλίνας από τις νότιες περιοχές της χώρας μας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας επηρέασαν τη γονιμοποίηση των καρπών. Σημαντικές επίσης ήταν και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όπου και αυτές με τη σειρά τους δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, τα οποία πλέον είναι ορατά στα δέντρα.

Άνθρωποι του χώρου μιλούν και για όψιμη παραγωγή, εκείνο όμως που δείχνει να είναι θετικό, και ίσως παίξει και τον σημαντικότερο ρόλο, είναι η τιμή. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους έμποροι πορτοκαλιών και προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες για τη νέα συλλεκτική περίοδο.

Όπως μας ενημερώνει ο Άκης Παπάς, παραγωγός από την Ανέζα Άρτας, «συζητούν για τιμές από 30 έως 40 λεπτά, όταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι οι Ναβαλίνες πωλούνταν από 23 έως 24 λεπτά το κιλό, για να καταλήξουν στο τέλος στα 12 έως 13 λεπτά». Αναφερόμενος στο θέμα της παραγωγής στην περιοχή της Άρτας, ο κ. Παππάς ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος.

«Μπορεί οι τιμές να δείχνουν καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι και να υπάρχει κινητικότητα στην αγορά, αλλά το γεγονός ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη πάνω από 40% είναι αυτό που μας απασχολεί για το επόμενο διάστημα», καταλήγει ο ίδιος.

Για μειωμένη παραγωγή κάνει λόγο και ο Αθανάσιος Αποστόλου, παραγωγός από το Άργος. Υποστηρίζει ότι ο παγετός, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στον σχηματισμό του καρπού, όπως επίσης και στις αποδόσεις των δέντρων. «Οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες πάνω από 30% και αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα για την τρέχουσα περίοδο. Σημαντικά επίσης είναι και τα ποσοστά της μικροκαρπίας», αναφέρει.

Φούρνισμα για να πάρουν χρώμα τα πρώιμα

Πάνω από 15 μέρες οψίμιση στις Ναβαλίνες βλέπει ο Νίκος Αγγελάκος από τη Σκάλα Λακωνίας, εξαιτίας του άστατου φετινού καιρού. Παράλληλα, εστίασε και στις μειωμένες αποδόσεις: «Αυτό που βλέπουμε στα δέντρα μας δεν είναι και το καλύτερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Οι καρποί είναι μικροί σε μέγεθος και αυτό σίγουρα θα επηρεάσει την ποιότητα, άρα και την τελική τιμή. Όσον αφορά τις πρώιμες συλλογές, εφόσον έχουν τα επιθυμητά σάκχαρα, θα οδηγηθούν για κιτρίνισμα στους φούρνους».

Τέλος, για μείωση από 20% έως 50% στην περιοχή της Ηλείας κάνει λόγο ο Κυριάκος Κοττάκης, γεωπόνος και παραγωγός από τη Γαστούνη. «Υπάρχουν και περιοχές όπου το ποσοστό της μείωσης στις Ναβαλίνες μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 90%», καταλήγει με απαισιοδοξία.