Πώς εκτιμούν τις εξελίξεις στον κλάδο της αγροδιατροφής για το 2023 επιχειρήσεις και σύνδεσμοι

Η χρονιά που σε λίγες ημέρες μας αφήνει θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που όλοι οι κλάδοι περίμεναν για να ανακάμψουν, μετά την υγειονομική και οικονομική κρίση του κορωνοϊού το 2020 και το 2021, όμως μπροστά τους βρήκαν την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας, που δημιουργήθηκαν κυρίως από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέσα σε αυτό το έκρυθμο σκηνικό, η «ΥΧ» κάλεσε οργανώσεις, συνδέσμους, φορείς, ιδρύματα και πολιτικούς να δώσουν το στίγμα όχι μόνο για τα πεπραγμένα τους το 2022, αλλά και για τους στόχους τους για το κρίσιμο 2023.

Μέρος 4ο: Επιχειρήσεις – σύνδεσμοι

 

NEUROPUBLIC

Η NEUROPUBLIC στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας

της Ρόζας Γαργαλάκου, διευθύνουσας συμβούλου της NEUROPUBLIC

Το 2022 ήταν για όλους μας μια ιδιαίτερη χρονιά. Από τη μία, επανήλθαμε στην κανονικότητα, αφήσαμε πίσω μας τις προκλήσεις της τελευταίας διετίας και βάλαμε πλώρη για νέες δράσεις. Από την άλλη, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επικείμενη ενεργειακή, επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησε, προκάλεσαν κλυδωνισμούς σε μια ήδη επιβαρυμένη οικονομία.

Παρ’ όλα αυτά, η NEUROPUBLIC όχι μόνο άντεξε απέναντι στις όποιες δυσκολίες –άλλωστε διαθέτει γερές βάσεις και συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο–, αλλά κατάφερε επιπλέον να βελτιώσει τα νούμερά της, να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό της και να υλοποιήσει ενέργειες και στόχους που την έφεραν για ακόμη μία φορά στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Μάλιστα, μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, προωθήσαμε μια σειρά από νέες, πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες για το πρωτοποριακό σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense και για την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, gaiasense app, που χρησιμοποιούν την υψηλή τεχνολογία, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά του αγρότη πιο αποτελεσματική, με λιγότερο κόστος και κόπο.

Συγκεκριμένα, δώσαμε τη δυνατότητα στον παραγωγό να κρατάει ένα ψηφιακό ημερολόγιο, σε πραγματικό χρόνο, για όλες του τις εργασίες στο χωράφι, ενώ κάναμε ακόμη πιο απλή και εύκολη την καταχώριση των αγροτεμαχίων στην εφαρμογή, «ανοίγοντας» έτσι νέους ορίζοντες στην αξιοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Παράλληλα, συμμετείχαμε για άλλη μία χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσιάσαμε τις ψηφιακές μας προτάσεις και λύσεις, με έμφαση στις «έξυπνες» πόλεις, στην έκθεση BEYOND 4.0 και δώσαμε δυναμικά το «παρών» στην 29η Agrotica, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από διετή απουσία. Την ίδια στιγμή, ήμασταν χρυσός χορηγός στο 3ο Olympia Forum και ασημένιος στο 2ο Emerging Tech Forum, που διοργάνωσε η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών, όπου και συμβάλλαμε στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το οικοσύστημα της τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης.

Όσο για το 2023, αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρον. Άλλωστε, είναι μια σημαντική χρονιά για τη NEUROPUBLIC: Γιορτάζει δύο δεκαετίες λειτουργίας και, την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μια νέα σελίδα στην πορεία της. Φυσικά, βασικός πάντα στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να καινοτομούμε, να εξελισσόμαστε, να ανοίγουμε δρόμους. Με συνέπεια και σεβασμό προς τον αγρότη και τον πολίτη. Με αγάπη και πάθος για αυτό που κάνουμε.

 

GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Στην εποχή των αβεβαιοτήτων με οδηγό τις μόνες βεβαιότητες

της Έλλης Τσιφόρου, διευθύνουσας συμβούλου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Πριν από λίγες ημέρες, η Γενική Δ/νση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεσή της για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές 2022-2032 του γεωργικού τομέα της ΕΕ, με τη λέξη «αβεβαιότητα» να δίνει τον τόνο στο άμεσο μέλλον, ως συνιστώσα του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων παραμέτρων: Μείωση του ρυθμού ανόδου στην αξία της γεωργικής παραγωγής και στο γεωργικό εισόδημα, αύξηση του κόστους παραγωγής και των εισροών, πληθωριστική πίεση στις τιμές των τροφίμων με αντίκτυπο στις καταναλωτικές συνήθειες και επακόλουθο τον περιορισμό της ζήτησης, αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο που απειλούν, μεταξύ άλλων, την επισιτιστική ασφάλεια και τον εφοδιασμό της ΕΕ σε λιπάσματα, ολοένα και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την παραγωγή.

Στις παραπάνω τάσεις, από τις οποίες, προφανώς, δεν εξαιρείται η ελληνική γεωργία, θα πρέπει να προστεθεί και η επικείμενη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί σημείο αναφοράς, ως βασικό πλαίσιο στήριξης του τομέα, η νέα ΚΑΠ παραμένει, λίγες μέρες πριν από την έναρξή της, «μυστήριο» για τους παραγωγούς, λόγω της απουσίας έγκαιρης και συστηματικής ενημέρωσής τους, όσον αφορά το παρεχόμενο πλαίσιο στήριξης, αλλά και τις πολυάριθμες συνδεδεμένες κοινοτικές πρωτοβουλίες που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και θα επηρεάσουν καθοριστικά την παραγωγικότητα/ανταγωνιστικότητά τους στο άμεσο μέλλον, όπως π.χ. ο προτεινόμενος κανονισμός για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Στο αβέβαιο αυτό τοπίο, οι προσεγγίσεις που βασίζονται στη γνώση, στην καινοτομία και στη συνεργασία αποτελούν τις μόνες βεβαιότητες, καθώς έχουν τη δύναμη να εγγυηθούν ταχεία και ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα παραγωγικότητα/ανταγωνιστικότητα, προστασία των φυσικών πόρων και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ βαδίζει εξαρχής και θα εξακολουθήσει να πορεύεται σε αυτόν τον δρόμο, στηρίζοντας τους παραγωγούς με ενημερωτικές πρωτοβουλίες και υπηρεσίες που βασίζονται στην υψηλή τεχνοκρατική της γνώση, ενώ πολλαπλασιάζουν το κεφάλαιο γνώσης στον τομέα, υπηρετώντας τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας χάρη στα ψηφιακά εργαλεία και το πρωτοποριακό σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense που αναπτύσσει ο τεχνολογικός της εταίρος, NEUROPUBLIC, και επενδύοντας στη δύναμη της συνεργασίας, μέσα από τη σταθερή πίστη και υποστήριξη στα συλλογικά σχήματα.

 

Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ)

Στόχος ο ΣΑΣΟΕΕ να αποτελεί μια αξιόπιστη φωνή για αγρότες και συνεταιριστές

του Γεωργίου Κατσούλη, προέδρου ΔΣ ΣΑΣΟΕΕ

Οι στόχοι μας για το νέο έτος δεν διαφοροποιούνται κατά πολύ σε σχέση με το προηγούμενο ΣΑΣΟΕΕ μια και τα προβλήματα που διατρέχουν τον πρωτογενή τομέα παραμένουν και εντείνονται. Βασικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε και να προτείνουμε λύσεις για όλα όσα απασχολούν τον Έλληνα γεωργό και κτηνοτρόφο, καθώς και τα ζητήματα που άπτονται των συνεταιρισμών, που για εμάς αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα για τον πρωτογενή τομέα.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της επανασύστασης του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ). Να διεκδικήσουμε λύσεις με τρόπο εποικοδομητικό και να αποτελέσουμε μια αξιόπιστη φωνή για τους αγρότες και τους συνεταιριστές μας. Το εξοντωτικό κόστος παραγωγής και διαβίωσης, μαζί με τα εγγενή προβλήματα του πρωτογενούς τομέα μας, θέτουν όλους ενώπιον των ευθυνών μας, μια και είναι ορατά τα σημάδια της κάμψης σε μια σειρά βασικών προϊόντων, γεγονός που μοιραία θα οδηγήσει χιλιάδες εκτός αγροτικού επαγγέλματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή ανάπτυξη, την ανάπτυξη της υπαίθρου, την οικονομία γενικότερα, την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφική επάρκεια.

Για όλους εμάς στον Σύνδεσμο, βασική μας επιδίωξη είναι το 2023 να αποτελέσει χρονιά επανεκκίνησης για τον πρωτογενή τομέα και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια εθνική πολιτική που θα αναδείξει τα βασικά μας προϊόντα, θα θεσπίσει ένα φιλοσυνεταιριστικό νομοθετικό πλαίσιο σεβόμενο τις συνεταιριστικές αρχές, καθώς και μέσα από ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο συνεταιριστικό κίνημα, που θα μπορέσει να ενώσει παραγωγούς και κτηνοτρόφους, να τους εκπροσωπεί με τρόπο δίκαιο και δημοκρατικό δίνοντας φωνή από τον μεγαλύτερο έως τον μικρότερο, με διαφάνεια, λογοδοσία, θεσμική εκπροσώπηση και αναγνώριση.

Άποψή μας είναι ότι σύντομα πρέπει να δοθούν οι αναγκαίες εξειδικεύσεις για τη νέα ΚΑΠ. Να υπάρξουν χρηματοδοτικές ροές για την επανεκκίνηση της παραγωγής και ταυτόχρονα επίλυση της προστασίας της καλλιεργήσιμης γης που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε κόκκινα δάνεια, με παράλληλη δίκαιη επίλυση των κόκκινων συνεταιριστικών δανείων. Να αξιοποιηθούν ορθολογικά και με διαφάνεια οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που κατευθύνονται στον πρωτογενή τομέα.

Να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παραγωγών και ιδίως των μικροκαλλιεργητών στα οφέλη που κομίζει η ευφυής γεωργία. Να αναβαθμιστεί ουσιαστικά ο ΕΛΓΑ ως προς την κάλυψη κινδύνων και να μεριμνήσουμε για τη δίκαιη γεωγραφικά κατανομή των αποζημιώσεων. Τέλος, αναγκαία όσο ποτέ είναι και η αναβάθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει απαξιωθεί όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από φαινόμενα μη χρηστής διοίκησης.

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜΣΕ)

Ο αγώνας για το μέλλον της μέλισσας και του πλανήτη συνεχίζεται

των Αναστάσιου Ποντίκη, προέδρου ΟΜΣΕ, και Δημητρίου Νικολάου, γραμματέα ΟΜΣΕ

Οι μελισσοκόμοι φροντίζουμε ένα πλάσμα που, πέρα από την τεράστια προσφορά του στον άνθρωπο και στο οικοσύστημα μέσω της επικονίασης των φυτών, αποτελεί και δείκτη της υγείας του περιβάλλοντος. Εδώ και χρόνια, η μέλισσα μας έχει προειδοποιήσει και πάει σχεδόν μια δεκαετία που έχουμε καταλάβει στην καθημερινότητά μας και στο εισόδημά μας ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

Η χρονιά, που σε λίγο μας αποχαιρετά, ήταν για το σύνολο της χώρας κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας, ούτε η χειρότερη, αλλά ούτε και καλή. Οι υποσχέσεις μιας καλής άνοιξης δεν πραγματοποιήθηκαν για τη Βόρεια Ελλάδα που δεν τρύγησε ανθόμελα, ενώ πανελλαδικά οι τρύγοι στα εσπεριδοειδή ήταν απλώς αξιοπρεπείς.

Ο έλατος πήγε απρόσμενα καλά, μετά από έξι χρόνια χωρίς σταγόνα ελατόμελο, ενώ η πιο «σίγουρη» βελανιδιά φέτος δεν έδωσε τίποτα. Στα νησιά, το θυμάρι πήγε καλά, αλλά το πεύκο, που φυσιολογικά μας δίνει το 65% της ετήσιας παραγωγής, φέτος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και, σε κάποιες περιοχές, η απόδοση ήταν πολύ κάτω του μετρίου. Η μελισσοκομία εξαρτάται απόλυτα από το περιβάλλον, αλλά υπόκειται και σε πιέσεις από την αγορά. Αυτήν τη χρονιά, που το μέλι πιο πολύ… έσταζε παρά έρρεε, είδαμε τις τιμές των καυσίμων να εκτινάσσονται σε ύψη δυσθεώρητα και το κόστος των μελισσοτροφών (που τότε τις χρειαζόμαστε, όταν δεν υπάρχει παραγωγή!) να διπλασιάζεται…

Σεβόμενοι τον αγώνα που δίνει καθημερινά ο καταναλωτής, κρατήσαμε λίγο πολύ σταθερή την τιμή των προϊόντων μας. Ωστόσο, έχουμε ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας όσο και οι άλλοι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής και δεν παύουμε να τη διεκδικούμε. Έχουμε επίσης ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα οι στόχοι της πράσινης μετάβασης.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους Έλληνες καταναλωτές το υπέροχο ελληνικό μέλι και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας, ενώ παράλληλα να αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους εμάς, τις μέλισσες και τον πλανήτη.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΣΕΒΤ)

Στόχος του ΣΕΒΤ είναι να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου

του Γιάννη Γιώτη, προέδρου ΣΕΒΤ

Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερες προκλήσεις για το σύνολο του αγροδιατροφικού κλάδου, από την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση μέχρι και την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, η γεωπολιτική και η ενεργειακή κρίση, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού αποτελούν παράγοντες που έχουν λειτουργήσει επιβαρυντικά για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, που ολοκληρώνεται.

Την ίδια στιγμή, η ανάγκη για επισιτιστική ασφάλεια ανέδειξε περισσότερο από ποτέ τον σημαντικό ρόλο του κλάδου μας, αφήνοντας μηδενικά περιθώρια για αδράνεια. Ως απάντηση σε όλες αυτές τις προκλήσεις, η Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα. Λειτουργώντας για μία ακόμη φορά μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον, επενδύει σταθερά στην καινοτομία, στην ψηφιοποίηση, στη γνώση, αλλά και στην προώθηση της πράσινης μετάβασης.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου εφαρμόζουν σύγχρονες βιώσιμες πρακτικές και συνεχίζουν να παράγουν επώνυμα προϊόντα υψηλής ποιότητας, με προστιθέμενη διατροφική αξία και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καταρχήν, με γνώμονα την ανταπόκριση στις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και στο πλαίσιο των στόχων της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».

Ο αγροδιατροφικός κλάδος παραμένει καθοριστικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας και φορέας εξωστρέφειας. Είναι επομένως απαραίτητο τη νέα χρονιά να θωρακιστεί με κάθε τρόπο η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητά του, με πνεύμα συλλογικής ευθύνης και προσπάθεια από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

 

Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ)

Καταλυτική η συμβολή του ΣΠΕΛ στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας

του Δημήτρη Ρουσσέα, προέδρου ΣΠΕΛ

Η χρονιά που αφήνουμε σε λίγες μέρες πίσω μας χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλες προκλήσεις και κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Οι διεθνείς γεωπολιτικές αναταράξεις, η πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια υγειονομική κρίση της COVID-19, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνική ισορροπία, στο διεθνές εμπορικό ισοζύγιο, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα logistics, αλλά και στον αγροδιατροφικό κλάδο. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που μιλάμε στην ΕΕ για επισιτιστική ασφάλεια.

Για ακόμη μία χρονιά, λοιπόν, αναδεικνύεται ο ρόλος της γεωργίας και η αξία της γεωργικής παραγωγής, μέσα από τη διασφάλιση της απρόσκοπτης παραγωγής και διάθεσης των τροφίμων. Παράλληλα, αναδεικνύεται και η σημασία των προϊόντων θρέψης και λίπανσης στην αύξηση της ποσότητας, της ποιότητας και της αξίας της παραγωγής.

Τα ορόσημα που περάσαμε ως ΣΠΕΛ το 2022 μπορούν να κωδικοποιηθούν μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις του συνδέσμου μας για την ανάδειξη της αξίας της γεωργικής παραγωγής, τη γενικότερη ενίσχυση της παρουσίας μας στον δημόσιο διάλογο και τη συμβολή μας στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.

Φέτος, υπήρξαν επιπλέον και μεγάλες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, με τις προτάσεις του ΣΠΕΛ να εκφράζονται πάντοτε με γνώμονα την ύπαρξη επιλογών για τον Έλληνα αγρότη και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου των λιπασμάτων.

Μέσα σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, ο ΣΠΕΛ, εκπροσωπώντας σχεδόν το σύνολο των ελληνικών εταιρειών και όλες τις πολυεθνικές εταιρείες λιπασμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αποτελεί το συλλογικό όργανο έκφρασης του κλάδου. Η συνεργασία, η γνώση, η καινοτομία και η εκπαίδευση μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Ο ΣΠΕΛ θα συνεχίσει να συμμετέχει δυναμικά με ένα σύνολο δράσεων που ήδη έχουν προγραμματιστεί για το 2023, με κύριο στόχο τη διαμόρφωση εκείνων των στρατηγικών που θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Εκ μέρους του ΔΣ του ΣΠΕΛ ευχόμαστε το 2023 να είναι μια παραγωγική χρονιά για όλους!

 

Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ)

Πρωταγωνιστικός ρόλος στη διαμόρφωση των νέων πολιτικών φυτοπροστασίας

του Βάσου Ευθυμιάδη, προέδρου ΕΣΥΦ

Η χρονιά που φεύγει έχει μεικτό πρόσημο για τον τομέα της αγροτικής οικονομίας και της αγροδιατροφής γενικότερα. Το 2022 σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την τεράστια διεθνή αναστάτωση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα την εξακόντιση του κόστους ενέργειας και την κατακόρυφη άνοδο της διεθνούς τιμής των περισσότερων προϊόντων της εκτατικής γεωργίας (commodities).

Η συνεχιζόμενη δυσκολία της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, μαζί με μια αύξηση σε όλους σχεδόν τους συντελεστές κόστους, δημιούργησε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ευμετάβλητο για όλους τους συμμετέχοντες στον κλάδο της γεωργικής παραγωγής.

Επιπρόσθετα, η χρονιά χαρακτηρίστηκε από έναν ακραίο διπολισμό, υπό την έννοια ότι οι τιμές των αροτραίων καλλιεργειών διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα –αν και σίγουρα πολύ μακριά από τις προσδοκίες της αγοράς–, ενώ το σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών υψηλής αξίας δεν είχε εκείνο το επίπεδο τιμών που θα τους επέτρεπε να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Για τη νέα χρονιά, είναι ξεκάθαρος ο προβληματισμός που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η γεωργία. Ενώ οι αρχές της Πράσινης Συμφωνίας εξακολουθούν να ισχύουν, έχει αρχίσει μια αντίδραση από μεγάλο αριθμό κρατών – μελών ως προς το χρονοδιάγραμμα των στόχων που έχουν τεθεί (π.χ. δραστική μείωση των εισροών ανά στρέμμα συμπεριλαμβανομένων του νερού και της ενέργειας, βιοποικιλότητα, ασφάλεια του περιβάλλοντος και του καταναλωτή και χρήση συστημάτων ευφυούς γεωργίας).

Η αύξηση του κόστους παραγωγής μαζί με τη διαφαινόμενη αδυναμία της Ένωσης να διασφαλίσει βραχυπρόθεσμα την επισιτιστική της επάρκεια έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που προαναφέραμε ίσως θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα πιο ρεαλιστικό χρονικά πλαίσιο και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών προϊόντων ήταν και είναι ανεπιφύλακτα υπέρ της νέας πολιτικής, γνωρίζοντας ωστόσο καλά ότι αλλαγές τέτοιου μεγέθους, που ακουμπούν τα βασικά δομικά στατιστικά της αγροτικής παραγωγής πρέπει να γίνονται μετά από προσεκτική μελέτη και αφού ληφθούν υπόψη όλες οι τοπικές ιδιαιτερότητες σε επίπεδο μείγματος καλλιεργειών, μέσου κλήρου και διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στον μέσο παραγωγό. Για αυτό, άλλωστε, και ο ΕΣΥΦ, έχοντας κάνει μια αναλυτική μελέτη επιπτώσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβάλει στην κατάρτιση των σχετικών Εθνικών Σχεδίων Δράσης.

Θα πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο μια εθνική αγροτική πολιτική που, ενώ φαίνεται να συμβαδίζει με τους θεσπισμένους στόχους, υποσκάπτει το μέλλον και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής γεωργίας, δημιουργώντας οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους που θα εμφανιστούν αναπόφευκτα στο μέλλον.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (ΣΕΠΥ)

Η νέα χρονιά έχει πρωταγωνιστές τον πιστοποιημένο σπόρο και τον ΣΕΠΥ

του Αθανασίου Τσούτσα, προέδρου ΣΕΠΥ

Αναμφίβολα και το 2022 θα παραμείνει στις μνήμες όλων μας ως μία ακόμη χρονιά που χαρακτηρίστηκε από «δυναμικές εξελίξεις» και αβεβαιότητες. Μετά από δύο χρόνια (2020, 2021) πανδημίας και ενώ η καθημερινότητα όλων μας στις αρχές του 2022 άρχισε να επανέρχεται και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς, ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο προκάλεσε παγκόσμιες αναταράξεις μέσα από τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, την ενεργειακή κρίση, αλλά και τις προκλήσεις για επισιτιστική επάρκεια.

Σε αυτό το πλαίσιο υψηλής αβεβαιότητας και προκλήσεων, η ελληνική γεωργία και ο αγροδιατροφικός τομέας κέρδισαν και το 2022 το «στοίχημα» της επισιτιστικής επάρκειας σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.

Ειδικότερα δε για τον τομέα των σπόρων σποράς, το 2022 ήταν ακόμα μια χρονιά όπου οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, με σωστό σχεδιασμό και προσαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής, πέτυχαν να εφοδιάσουν την εγχώρια αγορά με εξαιρετικής ποιότητας πολλαπλασιαστικό υλικό και σε επαρκείς ποσότητες. Άλλωστε, το δίπτυχο υψηλές αποδόσεις-υψηλά στάνταρ ποιότητας για τις καλλιέργειες μπορεί να υπηρετηθεί μόνο μέσα από τη χρήση του πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο εκτός από «βασιλιάς των αποδόσεων», όπως συχνά αποκαλείται, οδηγεί μέσα από την ποικιλιακή ταυτότητα και την ιχνηλασιμότητα και σε υψηλή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Ο ΣΕΠΥ και τη χρονιά που πέρασε συνέβαλε τα μέγιστα, τόσο στην ενημέρωση των επιχειρήσεων-μελών του, όσο και στην έγκαιρη παραγωγή και πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού υλικού με σειρά προτάσεων, αλλά και πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ένα περιβάλλον συνεχών αλλαγών και νέων εξελίξεων. Ο ρόλος του Συνδέσμου μας και το 2023 αναμένεται ιδιαίτερα σημαντικός, λόγω των σημαντικών εξελίξεων στον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού, τόσο μέσα από την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της νέας ΚΑΠ, όσο και μέσα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ευρώπη για τις φυτικές ποικιλίες που προέρχονται από τις νέες τεχνικές γενετικής βελτίωσης (CRISPR κλπ). Στόχος του νέου Δ/Σ που προέκυψε το 2022 είναι η διεύρυνση των μελών του ΣΕΠΥ, ειδικά στον τομέα των φυτωρίων, καθώς και νέες δράσεις και υπηρεσίες που θα προσφέρουμε στα μέλη μας, με σκοπό να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο το έργο τους.

Εκ μέρους του Δ/Σ του ΣΕΠΥ, εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και το νέο έτος να φέρει σε όλους υγεία, αγάπη και χαρά!

 

Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ)

Απαραίτητος για τον ΣΕΑΜ ο επανασχεδιασμός της δομής των Σχεδίων Βελτίωσης

του Σάββα Μπαλουκτσή, προέδρου ΣΕΑΜ

Με σημαντικές απώλειες για την αγορά των γεωργικών μηχανημάτων κλείνει το 2022. Μετά από δύο πολύ καλές χρονιές, το 2020 και το 2021, λόγω της υλοποίησης των εγκεκριμένων επιδοτούμενων επενδυτικών προγραμμάτων, το 2022 η αγορά μπήκε σε ύφεση και σε κατάσταση «αναμονής» ενόψει της νέας προκήρυξης που εκτιμάται ότι θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η πτώση της αγοράς το 2022 εκτιμάται στο 40% περίπου και αφορά τόσο τους γεωργικούς ελκυστήρες, όσο και τα παρελκόμενα.

Θετικά επηρέασε η διεξαγωγή της 29ης AGROTICA τον περασμένο Οκτώβριο, περιορίζοντας την ύφεση στα επίπεδα που προαναφέρθηκαν, μια και το τελευταίο δίμηνο η τάση της αγοράς αντιστράφηκε. Εκτός από τις πρόσθετες πωλήσεις που έφερε η έκθεση, το μεγάλο όφελος ήταν η παρουσίαση των νέων τεχνολογιών που έχουν πλέον εφαρμογή στη γεωργία. Φάνηκε ότι ολοένα και περισσότεροι αγρότες, κυρίως νέοι και με επιχειρηματική κουλτούρα, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτές και στις εφαρμογές που μπορούν να έχουν.

Η μείωση των εισροών και η απόλυτη ακρίβεια σε όλες τις φάσεις των καλλιεργειών που οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των προϊόντων αποτελούν πλέον πρώτη προτεραιότητα για τον αγρότη, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων, αλλά και την αστάθεια που διακρίνει τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων.

Για το 2023, είναι αμφίβολο αν η αγορά θα ανακάμψει και το πιο πιθανό είναι να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα. Γνωρίζοντας τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται το υπουργείο, αλλά και τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει η Διαχειριστική Αρχή, κυρίως λόγω υποστελέχωσης, είναι απίθανο να έχουμε εγκρίσεις νέων Σχεδίων Βελτίωσης μέσα στο 2023, μια και η συσσώρευση των χιλιάδων αιτήσεων απαιτεί και μεγάλο χρονικό διάστημα για την αξιολόγησή τους. Έχει επισημανθεί επανειλημμένως από τον ΣΕΑΜ η ανάγκη αλλαγής της δομής των προγραμμάτων και η μετάβαση από μία «ογκώδη» και «δυσκίνητη» προκήρυξη κάθε 4-5 χρόνια, σε μια κυλιόμενη υλοποίηση μέχρις εξαντλήσεως του προϋπολογισμού τους.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτεία πρέπει να αλλάξει τον σχεδιασμό και τη στρατηγική της, ούτως ώστε η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων να εξελίσσεται ομαλά και με φυσιολογικές αυξομειώσεις.

 

Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αποσταγμάτων Ποτών (ΣΕΑΟΠ)

Αγωνιζόμαστε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για τα ελληνικά αποστάγματα

του Χάρη Μαυράκη, προέδρου ΔΣ ΣΕΑΟΠ

Τα τελευταία τρία χρόνια βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Covid-19, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, μας ανάγκασαν να προσαρμοστούμε άμεσα σε νέα δεδομένα. Η αλήθεια είναι πως τις επιπτώσεις της Covid-19 φαίνεται να τις αφήνουμε πίσω μας. Για το 2022, δεν χρειάστηκε να εφαρμοστούν μέτρα lockdown και η εστίαση, που συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση των ελληνικών αποσταγμάτων, λειτούργησε κανονικά. Η εσωτερική αγορά αυξήθηκε φέτος έναντι του 2021 και πιθανόν να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας. Βέβαια, σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η καλή πορεία του τουρισμού.

Η ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου της ελληνικής αποσταγματοποιίας – ποτοποιίας, με το 70% της παραγωγής να κατευθύνεται σε χώρες του εξωτερικού, απορρόφησε τους κραδασμούς που προκάλεσε στις επιχειρήσεις η πανδημία. Οι εξαγωγές διαδραματίζουν και για τη φετινή χρονιά ουσιαστικό ρόλο για τον κλάδο μας, επιβεβαιώνοντας ότι τα ελληνικά ποτά αναγνωρίζονται διεθνώς. Αυτό αποτυπώνεται και στα πρόσφατα στοιχεία, καθώς το α΄ εννεάμηνο του 2022 είχαμε αύξηση κατά 8% στις εξαγωγές σε σχέση με το 2021. Σημαντική όμως είναι για εμάς και η εγχώρια αγορά. Επιθυμούμε την ενδυνάμωση της επιτόπιας κατανάλωσης μέσω:

● Της απλοποίησης του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου.

● Της αξιοποίησης του τουριστικού κύματος που δέχεται η χώρα μας, μέσα από την ένταξη των αποσταγμάτων σε προγράμματα ανάδειξης γαστρονομικού τουρισμού. Ο τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας που στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα σε περιόδους κρίσεων και για τον λόγο αυτόν ως ΣΕΑΟΠ στηρίζουμε τη Συμμαχία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του τομέα Φιλοξενίας και Εστίασης στην Ελλάδα #stirizo_HORECA.

Επιπλέον, βρισκόμαστε στο πλευρό της πολιτείας όσον αφορά τη θεσμοθέτηση μέτρων που θα οδηγήσουν στη βελτιστοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην εξασφάλιση ανταγωνιστικών φορολογικών συντελεστών που θα δίνουν ώθηση στο εγχώριο τουριστικό προϊόν, για αυτό και έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις:

● Τη σταδιακή μείωση του ΕΦΚ, αρχικά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια σε επίπεδα συγκρίσιμα με τις όμορες και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες. Η δικαιότερη φορολόγηση των αλκοολούχων θα καταπολεμήσει έναν από τους βασικούς παράγοντες που ευνοούν το παράνομο εμπόριο, μετακυλώντας την κατανάλωση από τα παράνομα στα νόμιμα προϊόντα, με σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία, την υγιή επιχειρηματικότητα και την εθνική οικονομία.

● Τη μείωση του ΦΠΑ και των αλκοολούχων ποτών στο 13% σε όλο το φάσμα της εστίασης, ως απάντηση στο κύμα ανατιμήσεων που επηρεάζει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

● Τη δυνατότητα ρύθμισης ΕΦΚ & ΦΠΑ που καταβάλλεται στα τελωνεία σε δόσεις.

Ευελπιστούμε με τον ερχομό του νέου έτους να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και να εφαρμοστούν οι αλλαγές που στηρίζουμε, προκειμένου να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τον τουρισμό και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία. Τέλος, ως ΣΕΑΟΠ, ευχόμαστε μια νέα χρονιά με ειρήνη, υγεία για όλους και επιτυχίες σε όλους τους τομείς.

Με τον ΣΕΒΙΤΕΛ, το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου είναι διασφαλισμένο

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική επαγγελματική οργάνωση.

Είναι ο κλαδικός φορέας των επιχειρήσεων τυποποιημένου ελαιολάδου και η Επαγγελματική Οργάνωση για την παρακολούθηση των θεσμών και μηχανισμών της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της εκάστοτε Κοινής Οργάνωσης Αγοράς του προϊόντος.

Το μέλλον των τυποποιητικών μονάδων και των εξαγωγικών επιχειρήσεων ελαιολάδου συνδέεται με την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύει συλλογικά ο κλάδος στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως:

● Η βελτίωση, διασφάλιση και ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου.

● Η διαφάνεια και η νομιμότητα στον τρόπο λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

● Η διεύρυνση της παρουσίας και της ζήτησης του τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός τομέας είναι πολλές και ποικίλλουν. Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, ως θεσμικός εκπρόσωπος των επιχειρήσεων τυποποίησης ελαιολάδου παρακολουθεί τις εξελίξεις, αφουγκράζεται τις ανησυχίες του τομέα, εργάζεται και συνομιλεί με την πολιτεία, θέτοντας τα καίρια ζητήματα για την αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων και την προώθηση του εθνικού μας προϊόντος, όπως:

● Η διαμόρφωση και εφαρμογή μιας μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής για τον ελαιοκομικό τομέα, σε όλα τα επίπεδα και τους επιμέρους κλάδους (πρωτογενής παραγωγή, ελαιοτριβεία, πυρηνελαιουργεία, εμπορία, τυποποίηση, εσωτερική διακίνηση, εξαγωγές κ.λπ.).

● Η ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών για την τήρηση των ορθών καλλιεργητικών πρακτικών των ελαιουργών για την υπεύθυνη και συνεπή διαδικασία ελαιοποίησης και, τέλος, την αυξημένη προσοχή όλων των ενδιάμεσων κλάδων σε θέματα ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας.

● Η τήρηση και η εφαρμογή των ισχυόντων μέτρων για την απαγόρευση διακίνησης χύμα – ανώνυμου ελαιολάδου.

● Η εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την παρουσία του ελαιολάδου στα τραπέζια της μαζικής εστίασης, σε μικρές συσκευασίες.

● Ο συντονισμός των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων που συμμετέχουν στα όργανα της ΕΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών, με παράλληλη ενημέρωση των επαγγελματικών οργανώσεων, προκειμένου να συνδιαμορφώνονται και να υποστηρίζονται οι εθνικές μας θέσεις σε θέματα ποιότητας, νομοθεσίας, προώθησης κ.λπ.

● Η εξωστρέφεια και ο συντονισμός των εξαγωγικών και ελεγκτικών φορέων του κράτους για την προώθηση των ελαιοκομικών προϊόντων και την προστασία των ελληνικών ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Στον ΣΕΒΙΤΕΛ θεωρούμε ότι βρισκόμαστε πλέον σε κρίσιμο σημείο από πλευράς χρονικών περιθωρίων, προκειμένου να αποφασιστούν οι άξονες και το περιεχόμενο μιας εθνικής στρατηγικής που θα διασφαλίζουν την προοπτική και το μέλλον του ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου.