Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους έφιππους αλιείς του Βελγίου
Στην ακραία δυτική ακτή του Βελγίου, οι παραδοσιακοί έφιπποι αλιείς βλέπουν από πρώτο χέρι πώς η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει το οικοσύστημα της Βόρειας Θάλασσας. Αναφέρουν ότι αλιεύουν λιγότερες γαρίδες αλλά περισσότερα ψάρια και καλαμάρια -που παραδοσιακά βρίσκονται νοτιότερα- καθώς το νερό θερμαίνεται.
Το παραθαλάσσιο χωριό Oostduinkerke είναι το τελευταίο μέρος στον κόσμο όπου εξακολουθεί να ασκείται η αλιεία γαρίδας με άλογα. Οι ψαράδες ιππεύουν με άλογα σε ρηχά νερά. Καθώς το άλογο κινείται, μια αλυσίδα σέρνεται πάνω στην άμμο και δημιουργεί δονήσεις που προκαλούν το πήδημα των γαρίδων μέσα στο δίχτυ.
“Η καλύτερη περίοδος για το ψάρεμα γαρίδας ήταν παλαιότερα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν το νερό αρχίζει να παγώνει. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι έχουμε τα καλύτερα αλιεύματα αργότερα στη σεζόν. Υποθέτω ότι υπάρχει σύνδεση με την κλιματική αλλαγή, επειδή τα νερά και οι θερμοκρασίες στις οποίες ζούμε έχουν θερμανθεί“. δήλωσε ο Gunther Vanbleu, ψαράς.
Η NASA λέει ότι οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει το 90% της υπερθέρμανσης του πλανήτη που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος τις τελευταίες δεκαετίες. Στη Βόρεια Θάλασσα, οι επιφανειακές θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 0,3 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία από το 1991. Ενώ οι πληθυσμοί των γαρίδων αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμων αλλαγών όπως οι καύσωνες, ορισμένα είδη που παραδοσιακά βρίσκονταν νοτιότερα, έχουν πλέον μετακινηθεί βόρεια στα θερμαινόμενα νερά του Βελγίου.
Πηγή: Reuters, ertnews.gr