Πόσα ζώα σφάζονται για κατανάλωση σε ημερήσια βάση παγκοσμίως

Τεράστια, χαρακτηρίζει την κλίμακα κατανάλωσης κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο σε άρθρο του στην ιστοσελίδα ourworldindata.org, ο καθηγητής – ερευνητής Max Roser, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μείωσής της.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καθηγητής, η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος ανέρχεται σε 360 εκατομμύρια τόνους ετησίως κάτι που ο ίδιος – όπως αναφέρει – αδυνατεί να κατανοήσει. Το παρακάτω γράφημα δείχνει πόσα ζώα σφάζονται ημερήσια βάση:

Σύμφωνα με την έρευνα περίπου 900.000 αγελάδες σφάζονται καθημερινά και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταλάβουμε το μέγεθος είναι πως αν όλες οι αγελάδες έμπαιναν ακριβώς η μία πίσω από την άλλη, αυτή η σειρά θα εκτεινόταν σε 1800 χιλιόμετρα.

Στα κοτόπουλα, ο ημερήσιος αριθμός είναι εξαιρετικά μεγάλος, συγκεκριμένα 202 εκατομμύρια κάθε μέρα, δηλαδή 140.000 κοτόπουλα σφάζονται κάθε λεπτό.

Όσον αφορά τον αριθμό των ψαριών σίγουρα αν και αβέβαιος σύμφωνα με το άρθρο είναι κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε μέρα.

Σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εκτροφής ο ερευνητής αναφέρει πως η πλειονότητα αυτών παγκοσμίως εκτρέφονται σε άθλιες συνθήκες. Οι χοίροι για παράδειγμα κρατούνται σε στενές, αγχωτικές συνθήκες ενώ ζουν μια ζωή με δυσφορία και αγωνία διαρκείας.

Τα μοσχαράκια απομακρύνονται από τις μητέρες του έτσι ώστε να μπορούν αυτές να παράγουν γάλα για ανθρώπινη κατανάλωση, μια πρακτική κατά την οποία υποφέρουν τόσο η μητέρα όσο και το μικρό. Πολλά ζώα ευνουχίζονται χωρίς αναισθητικό.

Ποια θα ήταν τα οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος;

Τέλος και σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο, η παραγωγή κρέατος έχει μια σειρά από μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την άγρια ​​ζωή, αλλά και την υγεία μας.

Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι μεγάλα. Ποια θα μπορούσαν να είναι μερικά από αυτά όμως;

  • Λιγότερη χρήση γης για τη γεωργία και περισσότερη βιοποικιλότητα
  • Συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής από τη μείωση εκπομπών άνθρακα και υποξειδίου του αζώτου
  • Λιγότερη αντοχή στα αντιβιοτικά
  • Χαμηλότερος κίνδυνος πανδημιών
  • Λιγότερη ταλαιπωρία των ζώων