Πότε και πόσα πληρώνονται έως την Παραμονή των Χριστουγέννων ανακοίνωσε ο Βορίδης

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν έως και την παραμονή των Χριστουγέννων ανακοίνωσε νωρίτερα στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «ΥΧ». Όπως είχαμε ήδη αποκαλύψει, σήμερα καταβάλλεται το υπόλοιπο 7% της Βασικής Ενίσχυσης, ύψους 70 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς των άμεσων ενισχύσεων.

Να θυμίσουμε ότι τα επιπλέον χρήματα είναι πρώτα διαθέσιμα μέσω των ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς.

Σχετικά με τις υπόλοιπες ενισχύσεις, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε πως σειρά για πληρωμή παίρνουν πλέον:  

  • Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της δεύτερης πληρωμής με το ποσό των 7 εκατ. ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.
  • Οι δικαιούχοι παραγωγοί του πακέτου ενίσχυσης λόγω Covid-19 στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελιές Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης συνολικού ύψους 37 εκατ. ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου.
  • Οι δικαιούχοι του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης συνολικού ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου. 
  • Οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21 συνολικού ύψους 126 εκατ. ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν επίσης την Πέμπτη  24 Δεκεμβρίου.

Ακατάσχετο

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε προς ψήφιση, με την οποία οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες λόγω Covid-19 καθίστανται ακατάσχετες και αφορολόγητες.

Όπως διευκρίνισε, με αυτή τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να παίρνουν τα μέτρα ενίσχυσης χωρίς να προσκομίζουν φορολογική  και ασφαλιστική ενημερότητα. «Αυτή την ενίσχυση τη δίνουμε για να μπορέσουν οι παραγωγοί μας να αντισταθμίσουν τις ζημίες που έχουν από τα περιοριστικά μέτρα που παίρνουμε για τον κορωνοϊό» τόνισε σημειώνοντας  ότι είναι απαραίτητη προκειμένου τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας και να μην πάνε για την κάλυψη άλλων αναγκών τους.