Πότε θα καταβληθεί η β΄και γ΄δόση του πριμ νέων αγροτών;

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου για το θέμα των «αδικημένων» νέων αγροτών του 2009 απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ζητώντας να μάθει για το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της β΄ και γ΄ δόσης του πριμ πρώτης εγκατάστασης που δικαιούνται.

Η Π.Ε.Ν.Α. δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν και αυτή τη φορά δεν αρθεί η αδικία που βαραίνει τη συγκεκριμένη γενιά των νέων αγροτών, αλλά και για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες περιπτώσεις.

Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι «αδικημένοι» νέοι αγρότες του 2009, οι οποίοι «παγιδεύτηκαν» στις κυβερνητικές υποσχέσεις και επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα, βασιζόμενοι στην σύμβαση που είχαν υπογράψει με το πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης, ακόμα περιμένουν τη δικαίωση.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υποστεί έναν ανελέητο εμπαιγμό από τους εκάστοτε υπουργούς και μέχρι σήμερα βρίσκονται στον αέρα,  αφού αν και έχουν καταθέσει το φάκελό τους για το πριμ που δικαούνταν από την β΄ και γ΄ δόση, δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.

Από το 2011, οπότε και το υπουργείο µοίρασε, από το Εθνικό Απόθεµα, δικαιώµατα στους Νέους Αγρότες του 2009,  δεν τους έχουν δοθεί  τα χρήματα που τους αναλογούν παρ’ όλες τις υποσχέσεις του εκάστοτε υπουργού. Κάθε χρόνο έκαναν αίτηση για δικαιώµατα και έκπληκτοι έβλεπαν να δικαιολογούνται όλοι οι υπόλοιποι, ακόµη και συνταξιούχοι, εκτός από τους Νέους.

Με την παρούσα επιστολή, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ζητά για μία ακόμα φορά να μπει τέλος στην αδικία που υφίστανται οι νέοι αγρότες του 2009.

Θεωρούμε ότι είναι ανήθικος και προσβλητικός ο τρόπος που αντιμετωπίσθηκαν από τους κυβερνώντες που τους έταξαν χρήματα που τελικά δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα από τους 8.600 νέους αγρότες του 2009, οι 5.000 να μην λάβουν την επιδότηση που τους αναλογούσε για την πρώτη εγκατάσταση, ούτε χρήματα από το εθνικό απόθεμα. Οι επιδοτήσεις πρώτης εγκατάστασης κόπηκαν στο μισό και αντί για 35.000-40.000 ευρώ μειώθηκαν στα 15.000-20.000 ευρώ.

Η ανησυχία για την απώλεια των υπολοίπων χρημάτων είναι έντονη λόγω της αλλαγής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του νέου προγράμματος πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών.

Για το λόγο αυτό ζητάμε να μάθουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της β΄ και γ΄ δόσης από το πριμ πρώτης εγκατάστασης που δικαιούνται.

Η Π.Ε.Ν.Α. δηλώνει αποφασισμένη να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν και αυτή τη φορά δεν αρθεί η αδικία που βαραίνει τη συγκεκριμένη γενιά των νέων αγροτών, αλλά και για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες περιπτώσεις».

Το διοικητικό συμβούλιο της Π.ΕΝ.Α.