Π.Ο.Υ.: Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στα τρανς λιπαρά

Πολύ δρόμο έχουν να διανύσουν ακόμη οι χώρες και οι οργανισμοί για την παγκόσμια εξάλειψη των τρανς λιπαρών στα τρόφιμα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν πλέον σε χώρες με πολιτικές για τη μείωση των τρανς λιπαρών, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε κράτη χωρίς πολιτικές για την εξάλειψη των επιβλαβών για την υγεία ακόρεστων λιπαρών οξέων.

Για την καταπολέμηση του προβλήματος, ο ΠΟΥ, ο οποίος προηγουμένως είχε θέσει χρονικό ορίζοντα για την εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών παγκοσμίως το 2023 (!), προτείνει πλέον δύο λύσεις:

Να επιβάλουν οι χώρες ένα εθνικό όριο 2 γραμμαρίων τρανς λιπαρών ανά 100 γραμμάρια τροφής και να απαγορεύσουν τα μερικώς υδρογονωμένα μαγειρικά λίπη, τα οποία είναι μια σημαντική πηγή τρανς λιπαρών. Τα τρανς λιπαρά είναι μία από τις κύριες αιτίες στεφανιαίας νόσου και ευθύνονται για 500.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά οξέα μπορούν να βρεθούν σε ψητά και τηγανητά τρόφιμα, καθώς και σε προσυσκευασμένα σνακ και τρόφιμα.

Οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με τα τρανς λιπαρά είναι η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν. Το 2004, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που δεσμεύθηκε να εξαλείψει τα τρανς λιπαρά. Έκτοτε, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, με 60 χώρες να θέτουν σε εφαρμογή πολιτικές εξάλειψης, ενώ σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των πολιτικών έχει διαδραματίσει η κοινωνία των πολιτών και διάφορες οργανώσεις.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι οι πολιτικές βέλτιστης πρακτικής σχετικά με την εξάλειψη των τρανς λιπαρών μπορούν να σώσουν ετησίως περίπου 20.400 ζωές στην Αφρική, 108.900 στην Αμερική και 125.100 στην Ευρώπη.