Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ημερίδα CheeseCulT του ΕΛΓΟ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 08/07/2021 η διαδικτυακή Ημερίδα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ για το Έργο CheeseCulT, η οποία μεταδόθηκε επίσης ζωντανά μέσω της σελίδας Facebook του Έργου CheeseCulT.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Παναγιώτη Ι. Χατζηνικολάου προς τους συμμετέχοντες, ο οποίος τόνισε τη σημασία του Έργου CheeseCulT για τον φορέα και πόσο συμπληρωματικά λειτουργεί στο στρατηγικό του ρόλο. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Αλεξάνδρα Μέγα, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο της Γαλακτοκομικής Σχολής, αλλά και στον βαθμό απόκρισης στις σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου παραγωγής του τυριού , ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο,

Η γενική επισκόπηση του Έργου, η δομή του και η έννοια του «Δρόμου του Τυριού» αναπτύχθηκαν από τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικό Υπεύθυνο του Έργου κ. Γιάννη Σκούφο. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από την κ. Λουλούδα Μποσνέα, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και τον κ. Γιάννη Σκούφο, τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν κατά την εκπόνηση της διαγνωστικής Μελέτης αλυσίδων αξίας γαλακτοκομικών προϊόντων για την ελληνική διασυνοριακή περιοχή, καθώς και τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση τοπικών τυριών, τα οποία καταδεικνύουν την υψηλή διατροφική αξία τους, ιδιαίτερα όταν η παραγωγή τους προέρχεται από γάλα τοπικών φυλών.

Στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Ημερίδας, παρουσιάστηκε από τον κ. Βάιο Κώτσιο, συνεργάτη του Επικεφαλής Εταίρου, η οπτικοποίηση με διαδραστικές εφαρμογές της γεωγραφικής και περιγραφικής πληροφορίας των στοιχείων που συνθέτουν σε διασυνοριακό επίπεδο το «Δρόμο του Τυριού». Στη συνέχεια, ο κ. Τηλέμαχος Μπούρτζης, συνεργάτης του Επικεφαλής Εταίρου, παρουσίασε τα επιμορφωτικά σεμινάρια που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του Έργου CheeseCulT και τα οποία απευθύνονται κυρίως σε παραγωγούς/ τουριστικές επιχειρήσεις για την απόκτηση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας με σκοπό την ενεργό συμμετοχή τους και την αμφίδρομη συνεισφορά στην ανάπτυξη του Δρόμου του Τυριού.  Τα σεμινάρια αυτά αφορούν τον αγροτουρισμό, την παραγωγή τυριού, την ποιότητα, το μάρκετινγκ και τη γαστρονομική καινοτομίας.

Μετά την ανοιχτή συζήτηση, η ημερίδα ολοκληρώθηκε τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των άμεσα εμπλεκομένων στην διαδικασία ανάπτυξης του Δρόμου του Τυριού, καθώς η δυναμική της αγροδιατροφής είναι τεράστια και μπορεί να συμβάλλει στην επιχειρηματική ανάκαμψη της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τον τρόπο συμμετοχής στις δράσεις του έργου, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Έργου https://cheesecult.eu/.