Πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς έξω από το Δημαρχείο της περιοχής

Μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας και παρενέβησαν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου την Τετάρτη 29/06 που έγινε στο δημαρχείο Ζαγοράς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Ένα ακόμη καλοκαίρι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κατεστραμμένη επαρχιακή οδό, την διαλυμένη αγροτική οδοποιία. Ενώ οι καλλιεργητικές εργασίες έχουν φουντώσει, το οδικό δίκτυο είναι διαλυμένο με πολλά έργα να είναι μισά και όσα έγιναν είναι μπαλώματα και τσαπατσουλιές. Οι αγροτικοί δρόμοι επίσης κατεστραμμένοι με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την καλλιεργητική φροντίδα και να δημιουργούνται ζημιές στα αυτοκίνητα μας επίσης κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύστημα άρδευσης, άρχισαν οι διακοπές νερού ύδρευσης. 

Οι αγρότες της περιοχής μας είναι σε δύσκολη κατάσταση και πέρα από τα τοπικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και την κοροϊδία της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα 60 εκατομμύρια για το πετρέλαιο -που δεν είναι αφορολόγητο- είναι μια πολύ μικρή επιστροφή σε εμάς τους αγρότες, μια σταγόνα στον ωκεανό. Ταυτόχρονα το πετρέλαιο έχει φτάσει 2,08 και η βενζίνη 2,45 με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να καλλιεργήσουμε και να κινδυνεύουμε να ξεκληριστούμε καθώς τα έσοδά μας είναι μικρότερα από το κόστος παραγωγής.

Την ίδια στιγμή δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο σε βιομηχάνους, εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους.

Τα λιπάσματα έχουν την διπλάσια τιμή από την περσινή χρονιά, η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει φτάσει το ρεύμα στον ουρανό.

Έχουμε και το χρόνειο πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ που δεν μας αποζημιώνει στο 100%, δίνει ψίχουλα και μετά από έναν χρόνο. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις στα κάστανα και στα μήλα ενώ παραμένουν στον αέρα οι αγρότες που τα δέντρα τους καταστράφηκαν από τα ποντίκια καθώς ο ΕΛΓΑ δεν το έχει στον κανονισμό του παρολου που τα χωράφια των αγροτών ήταν ασφαλισμένα.

Καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής μας να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας. 

Αιτήματα:

Άμεση επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας που είναι σε μαύρα χάλια.

Άμεση αναβάθμιση και συντήρηση του απαρχαιωμένου συστήματος άρδευσης και ύδρευσης.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές στην λαϊκή κατανάλωση.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητα καύσιμα, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των λιπασμάτων, φαρμάκων και δέντρων. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη κατανάλωσης για την ικανοποίηση αναγκών της αγροτικής οικογένειας.

Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Καλούμε επίσης όλους τους αγρότες της περιοχής να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους  και με μπροστάρη την Ομοσπονδία του Νομού μας, που είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για τα δίκια των βιοπαλαιστών αγροτών.

Όλα κατακτήθηκαν με αγώνες τίποτα δεν χαρίστηκε».