«Πράσινα» χρηματοδοτικά εργαλεία αναζητά το ΥΠΕΝ

Μέχρι τέλος του χρόνου θα συσταθεί το “EU Taxonomy” για την κατηγοριοποίηση οικονομικών δραστηριοτήτων

Στον σχεδιασμό νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συμβάλουν στη δημιουργία βιώσιμων επενδύσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε πρώτη φάση θα διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για βιώσιμες επενδύσεις, για να διευκολυνθούν οι ροές των κεφαλαίων σε επενδύσεις με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, επιτυγχάνοντας υψηλή μόχλευση ιδιωτικών και ξένων κεφαλαίων προς την κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο εν λόγω σχεδιασμός θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τα τραπεζικά ιδρύματα.

Επενδύσεις 43,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030

Ειδικότερα, και όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στόχος είναι η προώθηση επενδύσεων ύψους 43,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ηλεκτροκίνηση, στις νέες υποδομές δικτύων, στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, στις νέες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, στις δράσεις ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, καθώς και στη δίκαιη μετάβαση των περιοχών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση.

EU Taxonomy

Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος, πρώτα απ’ όλα απαιτείται και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, σημαντική κρίνεται η δημιουργία του «EU Taxonomy», που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020. «Πρόκειται για ένα σύστημα κατηγοριοποίησης οικονομικών δραστηριοτήτων, που δημιουργεί ουσιαστικά μια κοινή “γλώσσα” σχετικά με το τι θεωρείται βιώσιμη επένδυση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία τόσο με το υπουργείο Οικονομικών όσο και με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ταξινόμησης, αξιολόγησης και επίβλεψης των πράσινων επενδύσεων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Με βάση τα παραπάνω, αναμένεται να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη χρηματοπιστωτικών εργαλείων, όπως τα πράσινα ομόλογα (green bonds) και τα πράσινα δάνεια (green loans).