Η πράσινη ενέργεια διαβατήριο για τις αγορές των προϊόντων

γράφει ο Γιώργος Δηµητρίου

tilos-ananeosimes-piges
-Διαφήμιση-

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μεταποιητικές μονάδες μπορούν να μηδενίσουν το κόστος της ενέργειας και να πάρουν τα προϊόντα τους «πράσινο» διαβατήριο για τις μεγάλες αγορές του κόσμου

Ο Παναγιώτης Ζωγράφος, διευθύνων σύμβουλος της We,  του ελληνικού ομίλου Eunice Energy Group (EEG) παρουσιάζει στην «Ύπαιθρο Χώρα» τις νέες τεχνολογικές λύσεις και τα πλεονεκτήματα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πράσινο «διαβατήριο» για τις νέες σύγχρονες  αγορές ποιότητας και υψηλής απόδοσης  σε όλο τον κόσμο μπορούν να εξασφαλίσουν οι Έλληνες αγρότες για τα προϊόντα τους, επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους παραγωγής, περιορίζοντας ή ακόμη και μηδενίζοντας τις ενεργειακές δαπάνες τους.

Οι παραγωγοί, έχουν πλέον τις τεχνολογικές λύσεις, που θα τους λύσουν τα «χέρια», θα μετατρέψουν την διαχείριση της ενέργειας από δαπάνη και κόστος ακόμη και σε έσοδο για τις επιχειρήσεις τους και θα τους μεταφέρουν, στο μέλλον.

«Διαβατήριο» το πράσινο σήμα της We

Η εταιρεία We  (εμπορική ονομασία της Eunice Trading), θυγατρική του ελληνικού ομίλου Eunice Energy Group (EEG),  ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις.

Η EEG  δίνει τη δυνατότητα απόκτησης “πράσινων ενεργειακών  πιστοποιητικών”, με τη «σφραγίδα» του ΛΑΓΗΕ. Και μαζί το ειδικό «πράσινο σήμα» της WE, που συμβολίζει έναν πράσινο πλανήτη, στη συσκευασία ανοίγει στα προϊόντα τους, περίοπτη θέση στις σύγχρονες και αποδοτικές αγορές!

-«Τα  αγροτικά προϊόντα που φέρουν το σήμα της WE έχουν την απόδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και κοινωνικής εταιρικής ευθύνης του παραγωγού και αποκτούν αυτόματα ένα τεράστιο πλεονέκτημα, στην ελληνική αλλά κυρίως στις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας» τονίζει  ο Διευθύνων Σύμβουλος της We  κ. Παναγιώτης Ζωγράφος προς την «Ύπαιθρο Χώρα» και εξηγεί ότι:

ananeosimes-piges-elladaΟι αγρότες, οι ομάδες παραγωγών, οι μεταποιητικές μονάδες, οι συνεταιρισμοί  μπορούν πλέον να ακολουθήσουν νέους ενεργειακούς δρόμους συμβαλλόμενοι με μια εταιρεία, η οποία παράγει και παρέχει πράσινη ενέργεια. Παράλληλα μπορούν να αξιοποιήσουν και τις εξαιρετικά ευνοϊκές χρηματοδοτικές και φορολογικές  δυνατότητες, για να συστήσουν και να λειτουργήσουν Ενεργειακές Κοινότητες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως με τη We μειώνουν σημαντικά έως και μηδενίζουν το κόστος της ενέργειας,  καθώς θα καλύπτουν όχι μόνον τις ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τις άλλες  δραστηριότητες τους,  που χρησιμοποιούν άλλες μορφές ενέργειας.

Βελτιώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, συμβάλλοντας, στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Βελτιώνουν το μικροκλίμα και το περιβάλλον. Έτσι, η γεωργία γίνεται πιο βιώσιμη και αειφόρος.

Aυτοπαραγωγή ενέργειας

Στην περίπτωση που η κατανάλωση πράσινης ενέργειας συνδυαστεί με αυτοπαραγωγή ενέργειας (netmetering) τότε τα οφέλη είναι πολλαπλά.  Η We – σε συνεργασία με τον όμιλο EEG – μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για αυτοπαραγωγή ενέργειας.

Το συντηρητικό μοντέλο των δύο πυλώνων  – την παραγωγή από κρατικές ή ιδιωτικές εταιρείες και κατανάλωση – τείνει να ξεπεραστεί τα τελευταία χρόνια. Διεθνώς αρχίζει να  επικρατεί η λογική του prosumer (producer-consumer). Ο Όμιλος EEG  δημιουργός του πρωτοποριακού συστήματος ψηφιακής αποθήκευσης και  αυτοδιαχείρισης της ενέργειας από ΑΠΕ, με τη χαρακτηριστική ονομασία «S4S» καθιερώνει στην Ελλάδα τον όρο net prosumer και ανοίγει νέους δρόμους στο μέλλον.  

Δηλαδή ο καταναλωτής είναι και παραγωγός, είναι και δίκτυο και εν τέλει η ενέργεια (net prosumer). Πλέον η ενέργεια αποτελεί ένα καινοτόμο τρόπο εκμετάλλευσης πόρων και εισάγει νέους όρους, προκλήσεις και προοπτικές στον τομέα της ανάπτυξης.

Οι λύσεις και τα επιτεύγματα της EEG

Ερωτηθείς, εάν η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα μπορεί να δώσει τέτοιες ολοκληρωμένες λύσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος της We Trading κ. Παναγιώτης Ζωγράφος, ο οποίος έχει μεγάλη γνώση του αγροτικού τομέα, καθώς προέρχεται από αυτόν και είχε  διατελέσει σε θέσεις ευθύνης σε συνεταιρισμούς, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εταιρεία We – ως θυγατρική του EEG που πρωτοπορεί με τα τεχνολογικά της επιτεύγματα, τα οποία είναι αναγνωρισμένα και πολυβραβευμένα σε παγκόσμιο επίπεδο – προσφέρει αυτές τις ολοκληρωμένες λύσεις συνδυάζοντας,  το επίτευγμα της μικρής ανεμογεννήτριας  «EW-16 THETIS», η οποία αποτελεί ένα σύγχρονο τεχνολογικό προϊόν υψηλής απόδοσης, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά κυρίως με την τεχνολογία S4S που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης και αυτοδιαχείρισης ενέργειας ώστε να μετατρέπει τον καταναλωτή και σε prosumer μια έννοια που η EEG την καθιερώνει στην ελληνική πραγματικότητα και πρωτοπορεί και σε αυτό».  

Είναι αξιοσημείωτό ότι, η “EW-16 THETIS”, έχει τη δυνατότητα να καλύψει ενεργειακά μεσαίες και μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές μονάδες, όπως  αντίστοιχα στον οικιακό τομέα τουλάχιστον 15 κατοικίες, (αναλόγως με τις καταναλώσεις τους).

Γιατί επιλέχθηκε από την EEG η παραγωγή μικρών ανεμογεννητριών; Η απόφαση βασίστηκε στην παγκόσμια τάση προς την αποκέντρωση της παραγωγής και τη δημοκρατία της ενέργειας.

Δημοκρατία της Ενέργειας

Έτσι, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο μεταποιητής, ένας συνεταιρισμός μπορεί να φτάσει στο σημείο να μηδενίσει το κόστος της ενέργειάς του, αλλά και να πουλήσει την ενέργεια που του περισσεύει, συμπληρώνοντας το εισόδημά του.

 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζωγράφος, «δρομολογούμε λύσεις οι οποίες πάνε πολύ μπροστά στο μέλλον και μετατρέπουν τον καταναλωτή και σε παραγωγό και εντέλει σε σύμμαχο στην νέα εποχή, η οποία αποκτά τα νέα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας της ενέργειας».

Νέα δυνατότητα

Παράλληλα ωστόσο, στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης  netmetering, μέσω των  «Σχεδίων Βελτίωσης».  Όλες αυτές τις λύσεις, μπορεί να τις προσεγγίσει ο αγροτικός κόσμος και μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες, έναν νέο θεσμό που ήδη βρίσκει ανταπόκριση σε διάφορες περιοχές της χώρας και ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πραγματικό όχημα για τη δημοκρατία της ενέργειας. 

-Διαφήμιση-