Πράσινη μετάβαση, εκπαίδευση και άρωμα Ελλάδας είχε η Εβδομάδα Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ευρώπη

Αφιερωμένη στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την πράσινη μετάβαση, τη νεολαία και την ανταπόκριση στις ανάγκες των ανθρώπων στην Ουκρανία ήταν η εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων 2022 που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης με έδρα την Ελλάδα, να είναι ένας από τους εταίρους.

Το θέμα της πράσινης μετάβασης επιλέχθηκε λόγω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία απαιτεί την εκπαίδευση των ανθρώπων με τις κατάλληλες δεξιότητες για τη βιώσιμη μετάβαση σε μια πιο πράσινη κοινωνία. Η Εβδομάδα Επαγγελματικής Κατάρτισης συγκέντρωσε δασκάλους και εκπαιδευτικούς, μαθητές, οργανισμούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, έτσι ώστε να παρουσιαστούν τα οφέλη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) σε όλους.

Στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Nicolas Schmit, επεσήμανε ότι η ΕΕΚ συνδέεται εγγενώς με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας. «Έχουμε αποδείξει περισσότερο από κάθε χρόνο πόσο πράσινη μπορεί να είναι η ΕΕΚ», είπε, προσθέτοντας ότι «τα συστήματα ΕΕΚ πρέπει να γίνουν ηγέτες στις απαντήσεις μας στην πράσινη μετάβαση».

Νικήτρια η ελληνική ομάδα

Η Εβδομάδα Επαγγελματικής Κατάρτισης είχε, όμως, και ελληνική διάκριση, καθώς η ομάδα «Cyclades» από το 5ο Επαγγελματικό Σχολείο Πάτρας κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό #CedefopPhotoAward, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η ελληνική ομάδα, όπως είχε παρουσιάσει και η «ΥΧ», συμμετείχε στον 6ο διαγωνισμό του Οργανισμού, έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό φωτογραφίας και βίντεο. Η ελληνική ομάδα είχε διακριθεί στις δύο πρώτες θέσεις μαζί με την ομάδα «ClimateMakeUp» από το IES Ramοn y Cajal της Ισπανίας. Μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού και της Επιτροπής, η ελληνική ομάδα κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή.

Σε αυτή συμμετείχαν τέσσερις μαθήτριες της Β’ Τάξης του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πάτρας, με την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα να είναι στο επίκεντρο της ομάδας. Πιο συγκεκριμένα, το αντικείμενο της ομάδας ήταν η αφαίρεση και η επαναχρησιμοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων από την ακτογραμμή της περιοχής τους.

Χρησιμοποιώντας φυσικές χρωστικές ουσίες και εργαλεία, έδωσαν στα ευρήματά τους μία δεύτερη ευκαιρία ζωής, διατηρώντας την οικολογική ακεραιότητα. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της ομάδας, Κωνσταντίνα Πατσιαλού, σχετικά με τη διάκριση της ομάδας, «είχαμε ένα πολύ δυνατό πρότζεκτ, το οποίο σε σύγκριση με το ισπανικό έδινε ένα αισιόδοξο μήνυμα, παρέχοντας μία λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Με ενδιαφέρει να εντάσσω τους μαθητές σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς και πρότζεκτ, γιατί έχουν τη δυνατότητα να εξασκήσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες που έχουν λάβει.

Οι νέοι μαθαίνουν βιωματικά μέσα από την επαγγελματική εκπαίδευση και λένε τις εμπειρίες τους μέσω αυτής μαζί με το μήνυμα που στέλνουν στην κοινωνία. Υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν τέτοιου είδους δράσεις από επίσημους οργανισμούς και φορείς, οι οποίοι δίνουν ένα κίνητρο συμμετοχής στους νέους να σκεφτούν και να προβάλουν τις ιδέες τους για το εκάστοτε θέμα».