«Η πράσινη μετάβαση πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα», λένε οι πολίτες της ΕΕ

Πού διαφοροποιούνται οι Έλληνες και ποια απειλή θεωρούν μεγαλύτερη

Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος (93%), σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 20/7.

Πάνω από τους μισούς πιστεύουν ότι η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα πρέπει να επιταχυνθεί (58%) υπό το φως της αύξησης του κόστους της ενέργειας και των ανησυχιών για τα αποθέματα φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από οικονομική άποψη, το 73% των Ευρωπαίων και το 82% των Ελλήνων συμφωνούν ότι το κόστος της ζημίας λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ υψηλότερο από την επένδυση που απαιτείται για μια πράσινη μετάβαση. Και τα 3/4 (75%) των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι η ανάληψη δράσης για το κλίμα θα οδηγήσει στην καινοτομία.

Αν και η έρευνα δεν περιλαμβάνει συσχέτιση των ερωτώμενων πολιτών με την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αξίζει να μνημονευτούν τα αποτελέσματα έρευνας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που είχε δημοσιεύσει η «ΥΧ» πέρσι (30/06/2022), σύμφωνα με τα οποία οι επτά στους δέκα αγρότες θεωρούν προτεραιότητα την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Μάλιστα, στην ερώτηση «ποιος έχει την ευθύνη να οδηγήσει τον πρωτογενή τομέα σε αυτήν τη μετάβαση;», τα 2/3 των ερωτηθέντων είχαν απαντήσει «το κράτος» και το 50% «η ΚΑΠ».

Μείωση των εκπομπών και ενεργειακή βιωσιμότητα

Επιστρέφοντας στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, εννέα στους δέκα πολίτες της ΕΕ (88%) συμφωνούν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο, αντισταθμίζοντας τις υπόλοιπες εκπομπές για να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Εδώ η συζήτηση σε ό,τι αφορά το μερίδιο του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας στις εκπομπές θερμοκηπίου έχει ανοίξει ένα ιδιαίτερα «δυναμικό» debate μεταξύ των όσων υποστηρίζουν ότι οι ζωικές εκτροφές αποτελούν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές, με τους αγρότες να αντιτείνουν ότι ο τομέας των μεταφορών, επίγειων και εναέριων, είναι πολλαπλάσια επιβαρυντικός χωρίς να του έχει αποδοθεί η αντίστοιχη ευθύνη και προβολή/δημοσιότητα. Σχεδόν εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (87%) πιστεύουν ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να θέτει φιλόδοξους στόχους για την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μονώσουν το σπίτι τους, να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες (φωτοβολταϊκά πάνελ) ή να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα.

Επτά στους δέκα ερωτηθέντες (70%) πιστεύουν ότι η μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και να ωφελήσει οικονομικά την ΕΕ.

Πολίτες έτοιμοι να αναλάβουν δράση

Πάνω από εννέα στους δέκα πολίτες της ΕΕ δηλώνουν ότι έχουν αναλάβει ήδη ατομική δράση για το κλίμα (93%) και έχουν κάνει συνειδητά βιώσιμες επιλογές στην καθημερινή τους ζωή. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκαν ποιος είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι πολίτες υπογράμμισαν την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύουν την ατομική δράση, επισημαίνοντας επίσης την ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων (56%), της ΕΕ (56%), των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας (53%). Διαφορά υπήρχε στις απαντήσεις των Ελλήνων πολιτών που αποδίδουν πολύ μεγαλύτερη ευθύνη στις επιχειρήσεις και στις βιομηχανίες (73%).

Οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται, επίσης, την απειλή της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινή τους ζωή. Κατά μέσο όρο, πάνω από το 1/3 των Ευρωπαίων αισθάνονται προσωπικά εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους και απειλές, με περισσότερους από τους μισούς να αισθάνονται έτσι σε επτά κράτη-μέλη, κυρίως στη Νότια Ευρώπη, αλλά και στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Το 84% των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών ζητημάτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ενώ το 63% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η προετοιμασία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες της ΕΕ.

Οι τρεις μεγαλύτερες απειλές κατά τους Έλληνες

Στην ερώτηση «ποια θεωρείτε ότι είναι η σοβαρότερη απειλή που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα;» το 70% των Ελλήνων και το 58% των υπόλοιπων Ευρωπαίων θεωρούν ότι η πείνα και η έλλειψη πόσιμου νερού είναι η πιο μεγάλη απειλή.

Διαφοροποίηση υπάρχει στους Έλληνες σε σύγκριση με τους συμπολίτες τους στην ΕΕ στην ανάδειξη της οικονομικής κατάστασης ως τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή (64% έναντι μόλις 38% των Ευρωπαίων). Οι τελευταίοι θέτουν ως μεγαλύτερη απειλή μετά την πείνα τις εμπόλεμες συρράξεις, με ένα 38% των Ελλήνων να συντάσσονται. Περίπου ίδια είναι τα ποσοστά Ευρωπαίων και Ελλήνων σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, καθώς το 46% και το 44% αντίστοιχα την επέλεξε ως τη σοβαρότερη απειλή για την ανθρωπότητα.