Πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη, σταθερή οικονομία και Κράτος Δικαίου οι προτεραιότητες της Κομισιόν για το 2021

Νομοθετικές παρεμβάσεις και επενδύσεις ψηλά στην ατζέντα

Την έναρξη της ψηφιακής δεκαετίας στην Ευρώπη ανακοίνωσε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση της Ένωσης και τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν τους επόμενους 12 μήνες.

«Το έργο μας θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και στην αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών και των βιομηχανιών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων. Προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Όπως είπε, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί ο στόχος για τη μείωση των εκπομπών σε τουλάχιστον 55% από 40% με ορίζοντα το 2030, σημειώνοντας ότι έως το επόμενο καλοκαίρι θα αναθεωρηθεί η νομοθεσία για το κλίμα και την ενέργεια. Αν και το 37% του NextGenerationEU θα διατεθεί απευθείας για τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, η ίδια τόνισε πως θα μεριμνήσει ώστε να αναβαθμιστεί η πράσινη χρηματοδότηση.

Ψηφιακή δεκαετία

Επισήμανε πως η ΕΕ χρειάζεται ένα κοινό σχέδιο για την ψηφιακή Ευρώπη με καθορισμένους στόχους για το 2030, όπως η συνδεσιμότητα, οι δεξιότητες και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. «Η Ευρώπη πρέπει τώρα να γίνει πρωτοπόρος στην ψηφιακή εποχή» σημείωσε, ιδίως όσον αφορά τα δεδομένα, την τεχνολογία και τις υποδομές. «Είτε πρόκειται για γεωργία ακριβείας, για ακριβέστερες ιατρικές διαγνώσεις είτε για ασφαλή αυτόνομη οδήγηση, η τεχνητή νοημοσύνη θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες. Ωστόσο, ένας τέτοιος κόσμος χρειάζεται κανόνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα η Επιτροπή θα προτείνει μια ασφαλή ευρωπαϊκή ηλεκτρονική ταυτότητα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οπουδήποτε στην Ευρώπη και για οποιαδήποτε συναλλαγή. Υπογράμμισε ότι δεν είναι σήμερα αποδεκτό το γεγονός ότι 40% των πολιτών στις αγροτικές περιοχές δεν έχει ακόμα πρόσβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Γι’ αυτό, μέσω του NextGenerationEU, η ΕΕ θα εστιάσει σε επενδύσεις για ασφαλή συνδεσιμότητα, διάδοση του 5G, του 6G και των οπτικών ινών. Στις υπόλοιπες πρωτοβουλίες εντάσσεται και το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές.