«ΠΡΑΤΗΡΙΟ» με παραδοσιακά μοναστηριακά προϊόντα από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς

Τη δυνατότητα προμήθειας των εκλεκτών παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στο μοναστήρι, χωρίς να χρειαστεί να το επισκεφτούν, παρέχουν πλέον στους καταναλωτές οι μοναχές της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, με τη λειτουργία «Πρατηρίου» τροφίμων στο 21ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λάρισας-Αγιάς.

Ο λόγος που ώθησε τις μοναχές στην «επιχειρηματική» αυτή δραστηριότητα ήταν το γεγονός ότι η Μονή, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, παρέμενε κλειστή για το κοινό και ως εκ τούτου υπήρχε δυσκολία προώθησης των προϊόντων που παράγονται.

Σύμφωνα με την ηγουμένη Θεοδέκτη, «η πανδημία μάς βρήκε σε μία δύσκολη περίοδο, καθώς με δικά μας έξοδα είχαμε ολοκληρώσει την αναστήλωση του παλιού μοναστηριού, ενώ λόγω του κορωνοϊού σταμάτησαν οι επισκέψεις στη Μονή. Προσπαθήσαμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο με κατ’ οίκον διανομή των προϊόντων μας σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Συνεχίζουμε και το κάνουμε, αλλά επιθυμούμε η αξία των προϊόντων να είναι αντίστοιχη των μεταφορικών εξόδων. Και αυτό γιατί η εν λόγω διαδικασία απαιτεί ανθρώπινο δυναμικό, καθώς η διανομή γίνεται αποκλειστικά από τις μοναχές, αλλά πλέον είναι και κοστοβόρα, μετά και τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων».

Όπως εξηγεί, «θεωρήσαμε σκόπιμο να ανοίξουμε αυτό το πρατήριο για να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο. To πρατήριο είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, ενώ με τη θερινή ώρα θα παραμένει ανοιχτό έως τις 9 μ.μ. και θα διαθέτει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, γαλακτοκομικά, κρεατικά, ζυμαρικά, τουρσιά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

Σχεδόν δύο χρόνια απομακρυνθήκαμε απ’ όλα και όλους, ωστόσο η προσευχή, η σκέψη και η αγάπη μας ήταν και είναι πάντα κοντά σας. Πλέον τα εκλεκτά μας προϊόντα θα είναι επίσης κοντά σας, στο πρατήριο παραδοσιακών προϊόντων που στήσαμε σε κατάλληλα διαμορφωμένο οίκημα. Περιμένουμε τον κόσμο με την ίδια πάντα χαρά της προσφοράς, της ποιότητας, της υπευθυνότητας και του σεβασμού», τονίζει η ηγουμένη.

Η ενεργειακή κρίση άγγιξε και τη Μονή

Αναμφίβολα, η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία δεν άφησε ανεπηρέαστη και την ιστορική μονή του Τιμίου Προδρόμου. Μπορεί όλα τα παραδοσιακά προϊόντα να παράγονται στις υποδομές του μοναστηριού με το μεράκι των μοναχών, ωστόσο η δυσκολία προμήθειας ορισμένων ζωοτροφών για τα ζωντανά έχει προβληματίσει τη μοναστηριακή κοινότητα.

Επιπλέον και το ενεργειακό κόστος απασχολεί τις μοναχές, για αυτό και στα σχέδιά τους είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου μέσω του προγράμματος net metering, αφού πρωτίστως τακτοποιηθούν ορισμένες πολεοδομικές εκκρεμότητες. «Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστες εξελίξεις στον τομέα αυτό», δηλώνει χαρακτηριστικά η ηγουμένη Θεοδέκτη.