Προβάδισμα για το λάχανο στις φυτεύσεις – Ακολουθούν κουνουπίδι και μπρόκολο

Fresh cabbage heads in a garden, ready for harvest

της Ελένης Ριζάκη

Η περίοδος των φυτεύσεων για το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο έχει ήδη ξεκινήσει, με επίκεντρο την παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», μεταξύ των τριών προϊόντων, το λάχανο είναι εκείνο που για άλλη μια χρονιά έχει την τιμητική του. Οι παραγωγοί, ωστόσο, για ακόμη μία φορά παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, λόγω της έλλειψης εργατών γης και του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Αυξημένη η καλλιεργούμενη γη

Συνεχίζοντας την καλή περσινή του πορεία, το λάχανο καταγράφει αυξημένη φύτευση και φέτος, σύμφωνα με τους Γιάννη Μπαρίτα και Κώστα Παρασκευά, παραγωγούς από την Εύβοια. Ο πρώτος βρίσκεται στο μέσο της παραγωγικής διαδικασίας –λόγω όψιμης έναρξης– και αναφέρει μειωμένη παραγωγή στα μπρόκολα.

Ο δεύτερος, του οποίου οι φυτεύσεις αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην κορύφωσή τους, μιλά για αύξηση της καλλιεργούμενης γης, καθώς και της παραγωγής και των τριών προϊόντων, με το λάχανο, όμως, να έχει προβάδισμα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρίτα, η χρονιά εκτιμάται δύσκολη και με πιεσμένες τιμές, λόγω των μεγάλων φυτεύσεων, αποτέλεσμα «μιας νοοτροπίας που εκφράζει ότι “εμείς που έχουμε λεφτά να φυτέψουμε, γιατί οι άλλοι δεν έχουν”. Κάπως έτσι, φυτεύουμε όλοι και φυτεύουμε παραπάνω. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα».

Από πλευράς του, ο Μάρκος Σαπουντζόγλου, ιδιοκτήτης της εταιρείας ms farm και παραγωγός μπρόκολου και κουνουπιδιού –μεταξύ άλλων προϊόντων– από την Πέλλα, αν και ξεκινά την παραγωγή του σε δέκα μέρες, επιχείρησε να μας μεταφέρει μια συνολικότερη εικόνα, επαληθεύοντας την ιδιαίτερη προτίμηση που υπάρχει για το λάχανο, αλλά μίλησε για προσωρινή σταθερότητα στις ποσότητες των άλλων δύο προϊόντων: «Η σταθερότητα υπάρχει, γιατί μπρόκολο και κουνουπίδι βάζουν κυρίως οι επαγγελματίες και δεν τα αλλάζουν, γιατί έχουν τις αγορές. Για παράδειγμα, εγώ έχω 35% εξαγωγή, έχω ένα πρόγραμμα στο εξωτερικό, δεν γίνεται να αλλάξει, οπότε θέλοντας και μη οδεύουμε στα ίδια προϊόντα. Το λάχανο είναι πιο πολύ συγκυριακό και επειδή είναι πολύ εύκολη καλλιέργεια και με μεγάλο τονάζ οι καλλιεργητές το προτιμούν περισσότερο σε σύγκριση με το μπρόκολο, αλλά και το κουνουπίδι που είναι εξίσου δύσκολο. Μιλάμε καθαρά καλλιεργητικά».

Βαρύ το κόστος εφοδίων

Για άλλη μια φορά, οι παραγωγοί εκπέμπουν SOS σχετικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής και την τεράστια έλλειψη που υπάρχει σε εργάτες γης. Ειδικότερα, ο κ. Μπαρίτας περιγράφει χαρακτηριστικά: «Οι πιο πολλοί έχουμε φτάσει στα όριά μας. Ψαχνόμαστε από όλες τις πλευρές για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε πάνω στη δουλειά μας, προτού τα παρατήσουμε. Χτυπιόμαστε από διαφορετικά μέτωπα: το εργατικό προσωπικό και την ακρίβεια της πρώτης ύλης μας. Πουλάμε φθηνά, τιμές ίδιες με 15 χρόνια πριν, και αγοράζουμε με τις σημερινές τιμές».

Την ίδια άποψη αναφορικά με τις τιμές εκφράζει και ο κ. Παρασκευάς, λέγοντας ότι «η λαχαναγορά δεν έχει καταλάβει το πρόβλημα που υπάρχει στα αγροτικά προϊόντα. Τα κουνουπίδια τα πουλάμε 0,70 ευρώ, τα λάχανα 0,23 ευρώ. Το κόστος για εργατικό προσωπικό, που πέρυσι ήταν στα 20 ευρώ, φέτος σχεδόν διπλασιάστηκε. Τα γεωργικά εφόδια (φάρμακα, σπόροι) έχουν αυξηθεί 50%-70%, με το λίπασμα να αυξάνεται από 0,40 ευρώ/κιλό στο 1 ευρώ/κιλό».

Για το κόστος παραγωγής, ο κ. Σαπουντζόγλου ανέφερε αύξηση 27%-28% σε σχέση με άλλες χρονιές, αν και δεν είναι σταθερό ποσοστό: «Αυτήν τη στιγμή, τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 32%-35% και η ενέργεια 30%. Το κόστος εργασίας δεν είναι υψηλό, παρόλο που ανέβηκαν οι μισθοί κατά 15% από πέρυσι. Η έλλειψη σε εργατικό δυναμικό φαίνεται σε κατά τόπους καλλιέργειες και περιοχές».