Προβλέψεις για την παγκόσµια παραγωγή αχλαδιών

της Ελένης Ριζάκη

Αύξηση στους 23,5 εκατ. τόνους προβλέπεται για την παγκόσμια παραγωγή αχλαδιών για τη χρονιά 2021-2022, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, με τις κινεζικές προμήθειες να αντισταθμίζουν τις απώλειες από τις καιρικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέβαια, αναμένεται μείωση στις εισαγωγές, εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης από τη Ρωσία.

Το τουρκικό φαινόμενο

Η παραγωγή αχλαδιών στην Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις αυξητικές της τάσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. Πιο συγκεκριμένα, τη χρονιά 2017-2018, η παραγωγή ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 500.000 τόνους. Στην παγκόσμια κατάταξη, η χώρα είναι πέμπτη σε παραγωγές και έβδομη σε εξαγωγές. Παρά τις μη ευνοϊκές συνθήκες της προηγούμενης περιόδου, η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Το 2017-2018 τριπλασιάστηκαν και οι τουρκικές εξαγωγές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι οπωρώνες να αντικαθίστανται από ποικιλίες δημοφιλείς στους καταναλωτές του εξωτερικού. Σήμερα, κορυφαίος προορισμός των τουρκικών εξαγωγών είναι η Ρωσία, με το Ιράκ και την ΕΕ να ακολουθούν, ενώ φέτος αναμένεται τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ με 95.000 τόνους.

Αισιοδοξία στην Κίνα

Ρεκόρ 18 εκατ. τόνων ενδέχεται να καταγράψει φέτος η κινεζική παραγωγή, εφόσον η επαρχία Χουμπέι ανακάμπτει από τον περσινό παγετό, ενώ η Τσετσιάνγκ έχει πλούσια σοδειά. Οι εξαγωγές ίσως ανακάμψουν ελαφρώς, λόγω μεγαλύτερων προμηθειών, στοχεύοντας κυρίως στην Ινδονησία.

Μείωση σε παραγωγή και εξαγωγές στην ΕΕ

Μείωση στους 1,7 εκατ. τόνους προβλέπεται στην ευρωπαϊκή παραγωγή, εξαιτίας χιονοπτώσεων, παγετώνα και ψυχρών θερμοκρασιών που επηρέασαν τις σοδειές της Ιταλίας και της Γαλλίας. Μείωση 20%, στους 300.000 τόνους, αναμένεται και στις εξαγωγές για τέταρτο συνεχόμενο έτος. Αντίθετα, οι εισαγωγές θα ξεπεράσουν τους 185.000.

Βοηθητική η καλοκαιρινή βροχή στις ΗΠΑ

Αύξηση στους 633.000 τόνους προβλέπεται για την αμερικανική παραγωγή. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, η καλοκαιρινή βροχή κατάφερε να αποφέρει ποιοτικούς καρπούς.

Ωστόσο, δεν προβλέπεται αλλαγή στις εξαγωγές, που παραμένουν στους 107.000 τόνους, ενώ λιγότερες θα είναι οι εισαγωγές, εξαιτίας των προμηθειών προς το Νότιο Ημισφαίριο.

Συνεχίζει το σερί των ρεκόρ η Νότια Αφρική

Στους 510.000 τόνους θα φτάσει φέτος η παραγωγή της Νότιας Αφρικής, καταγράφοντας για τρίτη συνεχόμενη φορά ρεκόρ. Παρά τις μεγάλες ποσότητες, οι εξαγωγές θα ενισχυθούν ελαφρώς, λόγω μειωμένων αποστολών στη Ρωσία.

Καλά κρατεί η κρίση στη Χιλή

Προβλέποντας παραγωγική μείωση, η Χιλή θα φτάσει στους 217.000 τόνους, συνεχίζοντας μια πτωτική πορεία. Τέλος, θα επηρεαστούν και οι εισαγωγές, εξαιτίας της μειωμένης ποσότητας.

Πτωτική πορεία προβλέπεται στην Αργεντινή

Ελάχιστη υποχώρηση στους 584.000 τόνους προβλέπεται στην παραγωγή της Αργεντινής, λόγω παγετώνα τον Οκτώβρη. Μειωμένες αναμένονται και οι εξαγωγές, στους 265.000 τόνους.