Αυτό το άρθρο είναι 57 μηνών

Προβλήματα και καθυστερήσεις στη διανομή χωρικών ξυλείας

16/10/2019
4' διάβασμα
provlimata-kai-kathysteriseis-sti-dianomi-chorikon-xyleias-174966

Με την ανησυχία ότι για άλλη μια χρονιά δεν θα καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες θέρμανσης στη διάρκεια του χειμώνα ζουν οι κάτοικοι πολλών ορεινών κοινοτήτων στη Δυτική Μακεδονία. Στον Νομό Κοζάνης, η όλη διαδικασία για τη διανομή των απαραίτητων χωρικών ξυλείας ξεκίνησε και φέτος αργά, ενώ στον Νομό Γρεβενών οι κάτοικοι έντεκα τοπικών κοινοτήτων κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καυσόξυλα εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της δασικής διαχειριστικής μελέτης ή πινάκων υλοτομίας.

Δεσκάτη

Σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο Δεσκάτης, Δημήτριο Κορδίλα, το 60% των οικισμών δεν μπορεί να προμηθευτεί καυσόξυλα. «Εμείς μπορούμε να παρέμβουμε μόνο στα δημοτικά δάση. Αναλάβαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου και προλάβαμε να κάνουμε δύο πίνακες υλοτομίας σε δημοτικά δάση, τα οποία θα ξυλεύσουν, κάποια στιγμή, δασικοί συνεταιρισμοί. Απαιτείται, όμως, μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι ποσότητες που θα δοθούν, 2,5-3 τόνοι, είναι μικρές και δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης», επισημαίνει ο κ. Κορδίλας.

Ο ίδιος προσθέτει πως ο δήμος είναι διατεθειμένος τον επόμενο χρόνο να αναθέσει σε ιδιώτη τη διαχειριστική μελέτη για την αποφυγή των ζητημάτων που δημιουργούνται. Πέρσι, λύση στο παραπάνω πρόβλημα είχε δοθεί από το δασαρχείο, όπου με την εποπτεία του είχε υποδείξει θέσεις ξύλευσης στους δασικούς συνεταιρισμούς. «Γνωρίζουμε τις ανάγκες σε καυσόξυλα, οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί και μιλάμε για μόνιμους κατοίκους ορεινών χωριών στον Δήμο Δεσκάτης, αλλά και σε πολλές περιοχές του νομού, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι συνταξιούχοι αγρότες με πενιχρά εισοδήματα», καταλήγει.

Κοζάνη

Προβλήματα στην προμήθεια καυσόξυλων αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι σε αρκετές ορεινές κοινότητες του Νομού Κοζάνης. Οι δικαιούχοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη τα φετινά χωρικά τους, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες τα συνεργεία του δασαρχείου ξεκίνησαν τις διαδικασίες ξύλευσης.

Ειδικότερα, στη Βλάστη και στο Εμποριό, που δικαιούνται επιδοτούμενη ξυλεία, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χαμηλές θερμοκρασίες και με την έλλειψη των απαραίτητων καυσόξυλων. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Αθανάσιος Μπόζιας, τα συνεργεία του δασαρχείου μπήκαν και φέτος αργά στη διαδικασία κοπής των δέντρων, καθώς καθυστέρησε, όπως λέει, η διανομή και η έγκριση των απαραίτητων κονδυλίων. «Είμαστε μια κοινότητα σε 700 μέτρα υψόμετρο. Έχουμε το προνόμιο να έχουμε μεγάλο δάσος 45.000 στρεμμάτων και επειδή αυτό ανήκει στο Δημόσιο όλη τη δουλειά την έχει αναλάβει το δασαρχείο. Όμως, η όλη διαδικασία, εδώ και τρία χρόνια γίνεται αργά», σημειώνει ο κ. Μπόζιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν 300 αιτήματα διάθεσης καυσόξυλων, ενώ από τις καθυστερήσεις που σημειώνονται οι κάτοικοι του Εμποριού παρέλαβαν τα χωρικά του 2018 τον περασμένο Ιούνιο. «Τα ξύλα πρέπει να τα προμηθευόμαστε έως τα μέσα, το αργότερο τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, φοβάμαι ότι λόγω καιρικών συνθηκών και φέτος θα μείνουν στο βουνό. Τα συνεργεία είναι ελάχιστα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες», καταλήγει.

Τιμές

To επιδοτουμενο χωρικο φτάνει περίπου τα 11 ευρώ (μειωμένο κατά 40%) και κάθε οικογένεια στις ορεινές κοινότητες δικαιούται έως 24 χωρικά (αυξημένα κατά 50% σε σχέση με πέρσι με υπουργική απόφαση). Ωστόσο, λόγω έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων, οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν την ποσότητα που τους αναλογεί.

Στον Νομό Γρεβενών, οι κάτοικοι έντεκα κοινοτήτων κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καυσόξυλα εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της δασικής διαχειριστικής μελέτης, ενώ σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο Δεσκάτης, Δημήτριο Κορδίλα, το 60% των οικισμών δεν μπορεί να προμηθευτεί καυσόξυλα.